Švicarska najskuplja za život u Evropi, Turska najjeftinija

0

Njemački zavod za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine, koje pokazuju da je u Evropi najskuplji život u Švicarskoj, dok je najjeftiniji u Turskoj.

„Bilo radi posla, studija ili odmora, međunarodno poređenje nivoa cijena za privatnu potrošnju pomaže pri planiranju vašeg budžeta za boravak u inostranstvu“, navode iz njemačkog Zavoda za statistiku.

„Troškovi života bili su najskuplji u Švicarskoj u julu 2021. godine. Tamo je nivo cijena bio za 51 posto viši nego u Njemačkoj. Nasuprot tome, troškovi života u Turskoj bili su za dvije trećine, 64 posto, niži nego u Njemačkoj i najniži od svih poređenih zemalja“, ističe se u saopćenju za medije.

Kada je riječ o Hrvatskoj, u njoj je život 36 posto jeftiniji nego u Njemačkoj.

Osim u Švicarskoj, troškovi života bili su veći u većini njemačkih susjednih zemalja; u Danskoj su potrošači morali platiti 28 posto više za kupovinu reprezentativne korpe proizvoda, u Luksemburgu za 25 posto, u Nizozemskoj za sedam posto, u Belgiji i Austriji po pet posto više nego u Njemačkoj, u Francuskoj za četiri posto.

Poređenje s drugim evropskim zemljama pokazuje neke ogromne razlike u troškovima života: oni su bili 40 posto veći na Islandu i 30 posto veći u Norveškoj, nego u Njemačkoj.

Nasuprot tome, život je u Poljskoj je 46 posto jeftiniji od njemačkog, a u Češkoj 28 posto.

U Hrvatskoj je hljeb samo jedan posto jeftiniji nego u Njemačkoj

Cijene su manje u istočnoj nego u zapadnoj Evropi. U Bugarskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini troškovi života su oko 50 posto niži u odnosu na Njemačku. Litvanija i Hrvatska su po 36 posto ispod Njemačke, Španija 13 i Italija devet posto.

U Hrvatskoj su cijene hrane i pića osam posto niže nego u Njemačkoj, dok je cijena hljeba samo jedan posto manja. Meso je 15 posto jeftinije nego u Njemačkoj, riba 29 posto, a mliječni proizvodi i jaja pet posto. Voće i povrće je 16 posto jeftinije, no zato su alkoholna pića 17 posto skuplja nego u Njemačkoj. Cigarete su 37 posto jeftinije, obuća i odjeća 16 posto, a restorani i hoteli su jeftiniji u prosjeku 19 posto.

Za kupovnu moć važne cijene, ali i plate

Podaci se temelje na rezultatima Evropskog programa poređenja o paritetima kupovne moći Statističkog zavoda Evropske unije (Eurostat) i izračunima njemačkog Federalnog zavoda za statistiku. U obzir je uzeta razina cijena za 15 kategorija, uključujući hranu i piće, energiju, restorane i hotele.

Pariteti kupovne moći utvrđuju se na osnovu nacionalnih istraživanja cijena i predstavljaju kupovnu moć nacionalnih valuta u različitim zemljama. U svom najjednostavnijem obliku pariteti kupovne moći su odnosi cijena za isti proizvod u dvije zemlje u odgovarajućim nacionalnim valutama.

Pariteti kupovne moći pokazuju koliko valutnih jedinica određena količina robe i usluga košta u različitim zemljama.

No, da bi podaci o cijenama bili stavljeni u pravi kontekst, treba navesti i koja je prosječna plata u Njemačkoj, odnosno u Hrvatskoj. Prosječna mjesečna neto zarada u Hrvatskoj je nešto veća od 7.000 kuna, dakle manje od hiljadu eura, dok je u Njemačkoj prosječna mjesečna plata oko 2.500 eura.

Dakle, Hrvati zapravo imanju mnogo manju kupovnu moć od Njemaca, jer iako imaju većinom niže cijene istih proizvoda u trgovinama, imaju i manje novca za kupovinu tih proizvoda, piše Index.hr.