Švicarska kompanija planira nove investicije u Zvorniku

0

U okviru programa postinvesticione podrške postojećim stranim investitorima u BiH (Aftercare), Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) posjetila je u utorak kompaniju Zeochem d.o.o. Zvornik.

Kompanija koju predstavlja direktor Zoran Petković je 100 % u švajcarskom vlasništvu.

U Bosni i Hercegovini posluju od 2016. godine i broje 42 radnika, a planiraju nove investicije i zapošljavanja u naredne tri godine.

Radna snaga, geografski položaj i dostupnost sirovina su tri osnovna faktora koja su prevladala prilikom izbora lokacije.

S obzirom da je u protekle dvije godine kompanija postigla odlične poslovne rezultate investitor iz Švajcarske, koji inače posluje na više kontinenata i u više zemalja svijeta, je odlučio da se po pitanju eventualnog širenja proizvodnje i investiranja u nove proizvodne objekte, ubuduće primat stavi na proizvodnju u Bosni i Hercegovini.

U pitanju je hemijska industrija, a glavni proizvodi su molekularna sita i gelove za hromatografiju.

Kako je u pitanju vrlo rijetka proizvodnja praškastih proizvoda, klijente u inostranstvu je bilo vrlo lako pronaći, a glavne izvozne destinacije pored Švajcarske su Kina, Amerika, Njemačka i druge evropske zemlje.

Investitor je zadovoljan poslovnim okruženjem u našoj zemlji, tako da je širenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika prioritet u narednom periodu, saopćeno je iz FIPA-e.