Švicarci šire biznis u BPK Goražde

0

Ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Zijad Briga sa saradnicima  upriličio je danas sastanak sa predstavnicima švicarsko-bosanske kompanije “Agroideja” d.o.o. Ericohom Waldmeierom i Hemom Jusovićem.

Sastanku je prisustvovao i predstavnik Privredne komore BPK Goražde Dževad Terović.

Ova kompanija čije sjedište je u Sarajevu trenutno ima dvije registrovane poslovne jedinice na području BPK, a namjera im je kompletno poslovanje obavljati u tom kantonu ukoliko im se pruži adekvatna podrška.

PJ “Drina” u Goraždu bavi se proizvodnjom tradicionalne tjestenine još od 2021. godine, trenutno  ima šest uposlenih radnika dok je u Općini Foča u FBiH registrovana PJ “Ustikolina” koja se bavi primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, plasteničkom proizvodnjom i upošljava veći broj sezonskih radnika.

S obzirom da im je u planu proširenje proizvodnih kapaciteta, uz činjenicu da  ministarstvo pruža podršku razvoju poljoprivrede na ovim prostorima, koja je veoma bitna za razvoj ruralnih područja, ovom prilikom dogovorene su aktivnosti koje bi eventualno išle u tom pravcu.

S tim u vezi dogovoreno je da kompanija “Agroideja” d.o.o. putem pisma namjere dostavi svoje prijedloge, koje će razmotriti resorno ministarstvo i u skladu sa svojim mogućnostima pružiti podršku u realizaciji projekata od značaja za ovaj kanton,  u smislu razvoja poljoprivrede i agroturizma na ovim prostorima.