Svi smo u izolaciji: Zašto u Davosu nema predstavnika BiH

0

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja čiji dužnosnici i biznismeni ne prisustvuju Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji se održava u Švicarskoj.

Pojedini analitičari smatraju da to dovoljno govori o našoj poziciji u globalnim pa i regionalnim ekonomskim i političkim okvirima.

U uredima najviših dužnosnika BiH potvrđeno je da niko neće putovati u švicarsko luksuzno odmaralište, gdje već gotovo 40 godina svjetski politički, ekonomski i financijski moćnici odlučuju o najbitnijim stvarima.

Srbijanski I hrvatski premijeri Aleksandar Vučić i Andrej Plenković su tamo. Vučić se sastao sa američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom i kineskim premijerom Xiom Jinpingom, te brojnim drugim svjetskim zvaničnicima.  

Teme ovogodišnjeg Davosa su, između ostalog, spašavanje standarda nezadovoljne srednje klase, zatim posljedice Brexita, kao i porast nacionalizma, te sve veći otpor prema vladajućim elitama.

Također, društvene podjele, rastući populizam, strah od klimatskih promjena, jačanje desničarskih političkih ideologija, nestabilnost i ratovi u pojedinim dijelovima svijeta, predstojeći izbori širom Evrope…

Analitičari u BiH ističu da to što nitko iz BiH nije otišao u Davos govori o njenoj realnoj poziciji u međunarodnim okvirima i donekle potvrđuje istraživanja određenih agencija da je BiH po indeksu globalizacije zadnja zemlja u Europi.

”Po tome se vidi da je BiH iščašena iz globalnih tokova, a ono što je važno na tome vidimo da se ovdje ne proizvode ni lokalne ideje koje bi neko želio da sasluša”, rekao je za Nezavisn novine Vjekoslav Domljan, ekonomista koji je 1999. godine “predstavljao” BiH na panelima posvećenim postkonfliktnim društvima.