Švedski kralj unucima ukinuo kraljevski status i državna primanja: Živjeće slobodniji život

0

Kralj Švedske Carl Gustaf smanjio je broj članova kraljevske porodice koji će i dalje primati sredstva poreznih obveznika, oduzimajući petero svojih unuka statusa njihovog kraljevskog visočanstva, navodi se u službenom saopćenju koje prenosi CNN.

Djeca će zadržati svoje naslove princa / princeze i vojvode / vojvotkinje, ali neće se očekivati ​​da obavljaju kraljevske dužnosti, rekao je Fredrik Wersäll, maršal kraljevine, u izjavi na web stranici Švedskog kraljevskog suda u ponedjeljak.

Kraljevska palača u Štokholmu

Takođe, neće primati novac koji se godišnje članovima kraljevske porodice isplaćuje iz budžeta.

Jedina dva unuka kralja Carla Gustafa koja su isključena iz poteza su djeca švedske krunske princeze Viktorije – princeza Estelle i njen mlađi brat, princ Oscar.

Roditelji zadovoljni promjenom

U objavi na Instagramu u ponedjeljak, princeza Madeleine – najmlađa od troje djece kralja Gustafa – izjavila je da je promjena dugo planirana, dodajući da njihovoj djeci pruža “veću priliku da svoj život oblikuju kao privatni pojedinci”.

Njen brat, princ Carl Philip, takođe je pozdravio vijest na Instagramu rekavši da će njegovim sinovima, princu Aleksandru i princu Gabrielu, pružiti mogućnost da “slobodnije donose odluke u životu”.

Kralj Carl Gustaf i njegova supruga kraljica Silvija imaju troje djece – prestolonasljednicu Viktoriju, princa Carla Filipa i princezu Madeleine.

Inače, 1980. godine švedska monarhija postala je prva koja je promijenila svoja pravila nasljeđivanja krune tako da prvorođeno dijete nasljeđuje monarha na prijestolju, bez obzira na spol.