Svečano puštena u rad lučka dizalica u Brčkom

0

Uz prisustvo visokih zvaničnika Evropske unije (EU) i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je u “Luci Brčko” svečano puštena u rad nova lučka dizalica nosivosti od 27 tona.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH kazao je da je prevoz robe riječnim putem jedan od najodrživijih načina samog transporta.

– Ovo je važan projekat za Distrikt i BiH i želja nam je bila da vratimo ekonomski značaj “Luci Brčko”. Mi se nećemo na tome zaustaviti jer u planu je još jedan projekat koji uskoro treba da počne, a riječ je o projektu deminiranja desne obale rijeke Save u cijeloj dužini od Gradiške do Brčkog. Vrijednost projekta je 8 miliona eura i trenutno smo u fazi ratifikacije svih potrebnih sporazuma. To će biti još jedan dodatni poticaj za sve one prilike u okviru “Luke Brčko” i očekujemo u narednim godinama povećanje prometa od 25 posto – kazao je Sattler.

Svečanom puštanju u rad lučke dizalice prisustvovao je i supervizor za Brčko distrikt BiH Jonathan Mennuti koji je u svom obraćanju kazao da je napravljen važan korak da Brčko ponovo postane bitno privredno središte.

– Luka je na važnoj prometnoj tački i ovim putem kojim “Luka Brčko“ ide doseći će svoj puni potencijal i u punom kapacitetu služit će privredi Distrikta i cijeloj BiH. Međunarodni partneri su tu kako bi pružili podršku i naš zajednički zadatak je svijetla budućnost za Distrikt – kazao je supervizor.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić kazao je da su za ovaj projekat pored Distrikta vezani interesi i za dva entiteta u BiH, ali i cijeli region.

– Ova dizalica će uvećati transporte, transformisati saobraćaj iz drumskog u riječni saobraćaj što će ujedno imati i ekološke benefite, odnosno zelene agende koju zastupa EU. Mislim da je u pitanju jedan od najznačajnijih projekata koji se desio, ne samo u Distriktu, nego i u sjeveroistočnoj Bosni, pa možda i u cijeloj BiH. Ovo ima posebno značenje koje prevazilazi i vrijednost projekta jer na neki način integrira ovaj prostor kako ekonomski, tako i politički – kazao je gradonačelnik.

Direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiHManuela Naessl se zahvalila svima koji su bili uključeni u revitalizaciji „Luke Brčko“ i naglasila da se očekuju velike i značajne promjene u smislu ekonomskih aspekata, proširenja poslovanja i poslovnih prilika.

– Pored ovog projekta EBRD istovremeno radi i na projektu unapređenja vodosnabdjevanja na području Distrikta gdje bi trebali da osiguramo adekvatnu uslugu za građane Distrikta. Također, tu je i zeleni aspekt, aspekt ekološke prihvatljivosti i održivosti. Nadam se da će ovakvi projekti pomoći u budućnosti, ali i da će građani sa svoje strane uzeti učešća u razradi akcionog plana za zeleni grad koji se u konačnici ne radi radi vlasti, već u korist samih građana i u korist samog poslovanja – kazala je Naessl.

Direktor JP”Luka Brčko” Brčko distrikta BiH Perica Josić kazao je da je današnji događaj za njega hitorijski dan za „Luku Brčko“.

– Kompletan projekat revitalizacije “Luke Brčko” finansiran je sredstvima EBRD-a u iznosu od 10 miliona eura i grant sredstvima EU u iznosu od 3 miliona eura. U sklopu ovog projekta izgrađena je nova pruga, novi pristupni put, dobili smo novu modernu dizalicu kapaciteta 27 tona i izgradili smo novi lučki plato. Sve je to znak i motiv da nastavimo dalje kako bi pružili što bolju uslugu. Ovo je važno ne samo za Distrikt, nego i za čitavu BiH. Također, “Luka Brčko” sprema se i za projekat solarne elektrane koja bi se postavila na krovovima “Luke” snage od 1 MW. Nadamo se da ćemo uspjeti i na tom polju uz pomoć EU – kazao je Josić.

Svečano puštanje u rad lučke dizalice organizovano je u okviru obilježavanja 24. godine Brčko distrikta BiH.