Sve veća potražnja za stanovima u centru Zenice

0

Potražnja za stanovima, kućama, zemljištem i drugim oblicima nekretnina u Zenici svakim danom je sve veća.

S povećanjem potencijalnih objekata na tržištu, povećava se i sama cijena kvadrata. No, za koje stambene objekte se Zeničani najčešće odlučuju, novinari portal Zenicainfo su provjerili s agentima za promet nekretninama.

„Najveće interesovanje, i to pretežno osobe mlađe životne dobi, pokazuju za stanovima u samom centru grada, čije cijene variraju od 1.200 do 1.800 KM po metru kvadratnom. Istovremeno, raste i zainteresovanost klijenata za kupovinom kuća. U tom smislu, najtraženije lokacije su Lukovo Polje i Perin Han, gdje cijene kvadrata dosežu visinu i do 2.200 KM“, rekao je Emir Redžić, agent za promet nekretninama.

Prema Redžićevim riječima, lokacija nekretnine, spratnost i funkcionalnost stambenog objekta igraju presudnu ulogu u određivanju cijena kvadrata. No, pojedini građani Zenice nisu zadovoljni trenutnim cijenama.

A oni koji se i odluče na kupovinu, finansiranje najčešće osiguravaju putem kreditnih sredstava, zbog sve povoljnijih kamatnih stopa.

80% nekretnina koje su trenutno na tržištu, dodaje Redžić, prodaje se ili kupuje posredstvom raznih agencija. Ipak, ni s ovom tvrdnjom pojedini sugrađani nisu saglasni ističući da bi se prometom nekretnina bavili sami, mimo plaćanja usluga agencijama za nekretnine.

U svakom slučaju, uslijed spomenute povećane potražnje za kvadratom nekretnine, i građevinski radnici, ali i investitori zadovoljno trljaju ruke, piše Zenicainfo.ba.