Sve spremno za dolazak inspekcije iz Dablina

0

Kancelarija za veterinarstvo BiH spremno dočekuje inspekcijski tim Direkcije Evropske komisije za zdravlje i hranu, revizije i analize /bivša Kancelarija za hranu i veterinarstvo – FVO/, koja će u BiH boraviti od 14. do 25. marta, rečeno je Srni u Kancelariji za veterinarstvo.

Uvodni sastanak biće održan u ponedjeljak, 14. marta, u prostorijama Kancelarije za veterinarstvo BiH, a predviđeni su i sastanci tima sa nadležnim tijelima entiteta i laboratorijama, te obilazak i kontrola određenih mljekara odobrenih za izvoz u EU, kao i farmi koje snabdijevaju ove objekte sirovim mlijekom.

Cilj revizije jeste da se provjeri realizacija Akcionog plana koji je pripremila Kancelarija za veterinarstvo BiH na osnovu preporuka koje su dobili nadležni organi u BiH nakon prve misije iz 2014. godine, a koji je u junu prošle godine odobrila EU.

Kancelarija je u proteklom periodu intenzivno radila na ispunjavanju svih šest preporuka iz ovog plana, te spremno dočekuje inspekciju iz Dablina i nada se pozitivnom ishodu, ističu u Kancelariji.