Svakih 10 dana nova firma u gradu na Savi

0

Za deset mjeseci ove godine u Bosanskoj Gradišci registrirano je 25 preduzeća. Isti trend nastavljen je i u novembru i decembru.

Najviše novih poslovnih subjekata formirano je u oblasti računarskog programiranja, građevinarstva, trgovine i stomatološke prakse. Zanimljivo je da je u ekspanziji i drvoprerada, pa čak i izrada komponenti za brodogradnju.

Gradonačelnik Bosanske Gradiške Zoran Adžić kaže da su geografski položaj ove lokalne zajednice, koja je smještena na vratima Evropske unije, kao i dobivanje statusa grada doprinijeli razvoju i stvaranju boljeg poslovnog ambijenta.

– Nastojimo administrativne usluge prilagoditi domaćim i stranim privrednim subjektima koji žele ulagati i otvarati firme u našem gradu. Zahvaljujući jednošalterskom poslovanju, brzom izdavanju lokacijskih uslova i ulaganjima u infrastrukturu postajemo grad poželjan za investitore – rekao je Adžić.

Razvojna šansa

Braća Miodrag i Vladislav Vulić imaju dobra iskustva s voćnjakom koji su prije nekoliko godina podigli u naselju Borac u Lijevče polju. Odlučili su se da u Novoj Topoli otvore pogon za izradu parketa.

– U novom pogonu od prvih dana naredne godine posao će dobiti dvadesetak radnika. Riječ je o proizvodnji i slaganju panel-parketa, proizvoda kojih nema dovoljno na tržištu. Već od sutra krećemo s obukom radnika – ističe Vladislav Vulić, suvlasnik preduzeća „Trend M&V“.

Zdravko Grujičić od proljeća do jeseni je angažiran u obližnjim voćnjacima ovog preduzeća. Tokom zime bit će angažiran u proizvodnji parketa. Novi posao smatra posebnim izazovom.

– Dobro je da ima posla. Krećemo u obuku, iz dosadašnjeg iskustva s braćom Vulić znamo da se radi o veoma korektnim poslodavcima. Optimisti smo i vjerujemo da ćemo već od prvih dana naredne godine biti spremni za tržišnu borbu – rekao je Grujičić.

I u maloj zoni na lokaciji bivše „Ciglane“ u Bosanskoj Gradišci pokrenute su privredne aktivnosti. Osim prerade drveta, proizvodnje peleta i briketa za grijanje i ogrjevnog drveta za izvoz, izraelski investitor pokrenuo je proizvodnju komponenti za brodogradnju.

Još veća ekspanzija

– Proizvodimo elemente za podove za brodogradnju. Još je u pitanju uhodavanje proizvodnje, koja nije zahtjevna. Trenutno nas radi desetak, zadovoljni smo – rekla je Milka Peulić, novoprimljena radnica u ovom pogonu.

Veća ekspanzija otvaranja novih preduzeća očekuje se naredne godine, posebno u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola, te u Limanu i Čatrnji, u neposrednoj blizini novog graničnog prijelaza i gradilišta novog mosta preko rijeke Save.

Očekivanja su da će se broj nezaposlenih na biroima rada u Bosanskoj Gradišci te u susjednim općinama Laktaši, Srbac i Bosanska Dubica „istopiti“, a da će se privredna aktivnost znatno povećati, piše Dnevni avaz.