Suvlasnik Fiata i Ferrarija kupuje vodeće italijanske novine

0

John Elkann, izdanak industrijske dinastije Agnelli i predsjednik kompanije Fiat Chrysler Automobiles, dogovorio je preuzimanje vodeće italijanske medijske grupe sa njenim vlasnicima porodicom De Benedetti.

Exor, investicijska kompanija porodice Agnelli, dogovorila je u ponedjeljak kupovinu 43,7 posto udjela u izdavačkoj grupaciji GEDI (Gruppo Editoriale Spa) za 102,4 miliona eura od CIR-a, navodi se u izjavi te kompanije.

Jednom kada Exor, koji već posjeduje 6 posto udjela u GEDI-ju, preuzme 43,7 posto, objaviće javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica. CIR će zadržati 5 procenata udjela ulaganjem u novi korporativni subjekt koji će osnovati Exor za kontrolu grupe, navodi Financial Times.

GEDI posjeduje nacionalne dnevne novine La Repubblica i La Stampa, desetak regionalnih i lokalnih naslova, nacionalni istraživački sedmičnik L'Espresso i vodeću radio stanicu Radio Deejay.

Sporazum dolazi ubrzo nakon što su se Fiat Chrysler i francuski proizvođač automobila Peugeot dogovorili spajanje koje bi trebalo biti okončano u narednih nekoliko sedmica.

EXOR je takođe većinski vlasnik britanske medijske grupe Economist, a posjeduje vlasničke udjele u Fiat-Chrysleru, Ferrariju, fudbalskom klubu Juventus