Sutra počinje Sajam gospodarstva u Mostaru: Prilika za razvoj ekonomije ali i poboljšanje odnosa u regionu

0

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2016, jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, sutra će otvoriti svoja vrata u Slobodnoj zoni Hercegovina u Mostaru.

Na otvaranju Sajma prusutnima će se obratiti direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Srbije Aleksandar Vučić te Numan Kurtulmus, zamjenik premijera Vlade Republike Turske – zemlje partnera Sajma, koji će sajam proglasiti otvorenim.

Na ovogodišnjem, devetnaestom po redu sajmu, na oko 30 000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora predstavit će se izlagači iz 24 zemlje, a očekuje se da bi Sajam, za njegova trajanja, moglo posjetiti oko 50 000 ljudi.

Pored ekonomskog značaja sajma, ne treba zanemariti i njegovu ulogu jačanja dobrih odnosa u regionu. Budući da na sajam dolaze lideri skoro svih zemalja regiona, to će biti prilika da se i razgovara o odnosima među državama koji su posljednjih mjeseci zbog dešavanja na političkom planu prilično zategnuti .

Ekonomija i njene dobre strane, kada se podiže robna razmjena i kada ljudi cirkuliraju, se odražava na politički dio i relaksira atmosferu. To je uzročno posljednično vezano. Tada se stvari stišavaju, a pregovorima se kreće naprijed”, izjavio je u tom kontekstu za N1 ministar finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevanda.

Uz opću sajamsku manifestaciju, na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam informacijskih tehnologija.

Mostarski sajam, u suradnji sa svojim partnerima, organizira i niz konferencija, okruglih stolova i radionica na temu obnovljivih izvora energije, izgradnje hidrocentrala, turizma i zaštite okoliša, razvoja gospodarstva, ulaganjima u BiH, izvozu i uvozu.

Također, u sklopu Sajma turizma bit će predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka te slavonska kuhinja i dodijeljene nagrade najboljim vinima.