Šuput: Do kraja godine doći će do smanjenja kamatnih stopa

0

Sada možemo da očekujemo za sve građane koji imaju određene kredite da do kraja godine osjete smanjenje kamatnih stopa, rekao je za  Јutarnji program RTRS-a direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput.

– Ono što može da iznenadi jeste da Federalne američke rezerve nisu smanjili svoju kamatnu stopu, ali s druge strane imaju ogroman rast zaposlenosti. Izborna godina u Americi je veoma populistička, moguća su određena smanjenja – napominje Šuput.

Kada je riječ o kreditnim zaduženjima, Šuput dodaje da potražnja za istima ne pada.

– Banke koje žele da podignu naknade, moraju da obrate nama kao regulatoru, da obrazlože zašto to rade, da bi mi mogli da dobiju ili ne dobiju saglasnot da se to uradi. Takođe, imamo i rast operativnih troškova, rastu i plate – kazao je Šuput za RTRS.

Ističe, da i banke na određen način pokušavaju da dio profita koji gube na kamatama, ostvare iz naknada.

– Ministarstvo finansija Republike Srpskeveć radi na određenim stvarima, što se tiče toga.  Banke su i dalje aktivne što se tiče kredita. Po svim pokazateljima i dalje su najdominantniji krediti stanovništva, ono što nije dobro, raste upotreba nenamjenskih kredita. Ono što je jako dobro, jeste da rastu krediti u realnom sektoru, dakle privreda je prema bankarskom sektoru na zadovoljavajućem nivou. Ko god da ima potrebu i ako je kreditno sposoban, diže kredit kada mu je to potrebno – dodaje Šuput.