Sunovrat njemačkog diva: Biće velikih otpuštanja

0

Deutsche bank je objavila da je u prvom kvartalu 2018. ostvarila neto profit od 120 miliona eura, što predstavlja pad od 79 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Banka je najavila planove za značajno smanjenje radne snage do kraja 2018. godine, posebno u sektoru korporativnog i investicionog bankarstva i u svom poslovanju u oblasti infrastrukture, izvještava tv mreža CNBC.

Takođe namjerava da smanji aktivnosti u trgovanju obveznicama i akcijama, naročito u Sjedinjenim Državama i Aziji.

Zajmodavac sa sjedištem u Frankfurtu se našao “pod lupom” akcionara budući da već tri godine uzastopno bilježi gubitke, između ostalog i prošle godine u iznosu od 497 miliona eura.

Prihodi su u prvom tromjesečju opali za 5,0 odsto u odnosu na godinu ranije, na 7,0 milijardi evra, pod uticajem aprecijacije evra prema dolaru i manjih prihoda u korporativnom i investicionom bankarstvu, koji su pali za 13 odsto međugodišnje na 3,8 milijardi eura.

U svim oblastima poslovanja zabilježeni su niži prihodi nego u istom lanjskom periodu.

Tako su prihodi u poslovima upravljanja imovinom smanjeni za 10 procenata u odnosu na isti period 2017., a u privatnom i komercijalnom bankarstvu za dva odsto.

Zajednički akcionarski kapital Tier 1 (CET1) iznosio je 13,4 posto na kraju prvog kvartala, naspram 14,0 procenata na kraju 2017. godine.

Kristijan Zeving, nedavno imenovani novi glavni izvršni direktor Deutsche bank, naglasio je potrebu prilagođavanja strategije u nekoliko oblasti poslovanja, navodeći da “nema vremena za gubljenje jer trenutni prihodi nisu prihvatljivi za naše akcionare”, prenio je Tanjug.