Sunce, pijesak i siva ekonomija vrijedna 1,5 hiljada milijardi dolara

0

Britanski Djevičanski Otoci (BVI) su jedan od najpopularnijih „poreznih rajeva”, sa 400.000 registriranih kompanija vrijednih 1,5 hiljada milijardi američkih dolara, i snažno se bore protiv zahtjeva da postanu transparentni, piše američki Bloomberg.

Kako javlja ovaj medij, na ulicama Roud Tauna, glavnog grada BVI-ja, ne vidi se bogatstvo. Kokoši se šetaju po ulicama, a advokatske firme koje se bave registriranjem hiljada ofšor kompanija nalaze se u skromnim zgradama pored drvenih kuća.

Istovremeno, čitavi otoci u arhipelagu u vlasništvu su stranih bogataša – vlasnik kompanije „Virgin“ Ričard Brenson (Richard Branson) i suosnivač „Googlea“ Lari Pejdž (Larry Page), obojica imaju po jedno.

Međutim lokalno stanovništvo je snažno protiv toga da se uvede transparentan registar kompanija, s ciljem da se smanje zloupotrebe sistema koji bogatim pojedincima omogućava da izbjegnu plaćanje poreza ili sakriju porijeklo novca.

Porezni rajevi su izašli na posebno loš glas nakon afera „Panamski papiri” i „Rajski papiri”, koje je razotkrio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara u saradnji s njemačkim „Suddeutsche Zeitung“.

Međutim, mnogi lokalci poriču da je njihova država porezni raj i insistiraju da bi Britanski Djevičanski Otoci bili mnogo siromašniji bez svoje industrije finansijskih usluga, piše Bloomberg.

Ovaj sektor je odgovoran za 62 posto od 372 miliona dolara prihoda koji su se slili u državni budžet, a taj broj će, vjerovatno, opasti ako Otoci budu morali uvesti javni registar kompanija, navodi ovaj medij.

Kao najveća prijetnja smatra se zakon koji je donijela Velika Britanija, po kom Britanske prekomorske teritorije moraju stvoriti javne registre do 2020.

Ovo je izazvalo revolt stanovnika Britanskih Djevičanskih Otoka koji, iako su državljani Velike Britanije, ne mogu glasati na britanskim izborima ako nemaju prebivalište u Britaniji.

Prošle godine u maju više od 1.000 ljudi protestirao je u Roud Taunu, noseći transparente „Nećemo imperijalističke zakone” i „Okončajte kolonijalnu vlast”. Tadašnji zamjenik premijera BVI-ja proglasio je „otvoreni rat” protiv Ujedinjenog Kraljevstva.

MMF procjenjuje da države širom svijeta gube oko 600 milijardi nenaplaćenog poreza godišnje zbog prakse korporacija da izbjegavaju porez preko poreznih rajeva, prenosi Avaz.