Sljedeće sedmice odluka o povećanju najniže plate u RS

0

Ekonomsko-socijalni savjet RS formirao je juče radnu grupu koja će u idućih sedam dana predložiti iznos najniže plate u Srpskoj, a koju bi radnici trebalo da dobijaju od iduće godine.

Time je otvoren put za povećanje minimalca koji trenutno iznosi 370 maraka i nije mijenjan posljednjih šest godina. Socijalni partneri juče su poslije više mjeseci uspjeli da se okupe na jednom mjestu, a stav Vlade, sindikata i poslodavaca je da su stvoreni uslovi za rast najniže plate, piše Glas Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, koji je i predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta, rekao je da svi ekonomski pokazatelji u Srpskoj imaju tendenciju rasta.

– Svi su trendovi pozitivni. Vidljiv je rast industrijske proizvodnje, BDP-a, ali i prosječne plate. Na osnovu njih možemo očekivati da dođe i do povećanja minimalca u Srpskoj, ali ne znam koliko će to povećanje iznositi – kazao je Savanović.

Naglasio je da konačnu odluku o tome koliko će iznositi najniža plata donosi Vlada RS na prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da će radna grupa odrediti koliko treba da iznosi najniža plata na osnovu ekonomske moći RS, prosječne plate u Srpskoj i zemljama u okruženju.

– Socijalni partneri ponovo će se sastati kada radna grupa završi svoj posao. Ako na tom sastanku ne postignemo dogovor, onda je Vlada Srpske obavezna da odredi koliko će ona iznositi – rekao je Škrebić.

Prvi čovjek poslodavaca istakao je da su spremni da koriguju minimalac, poručivši da neće doći do većeg povećanja.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić poručila je da najniža plata treba da bude povećana i da treba da iznosi 50 odsto od prosječne u Srpskoj.

– Vlada Srpske će vrlo brzo predložiti budžet za iduću godinu i ako do tada ne odredimo minimalac, svaka priča o njegovom povećanju je zakasnila – rekla je Mišićeva.

Dodala je da cijene od 2010. godine imaju trend rasta, a minimalac je za to vrijeme ostao nepromijenjen.

– Sa sadašnjim minimalcem se prije šest godina moglo kupiti 352 kilograma brašna, a danas 296. Ista situacija je i sa uljem, jer se 2010. moglo kupiti 185 litara, a sada 151. Junetine možemo kupiti manje za devet kilograma, mlijeka i jogurta za 35, odnosno 46 litara manje – navela je Mišićeva.

Na osnovu novog Zakona o radu, koji je na snagu stupio početkom ove godine, socijalni partneri najnižu platu dogovaraju u posljednjem kvartalu tekuće za narednu godinu.

Okruženje

Dragutin Škrebić je naglasio da najniža plata u većini zemalja kako EU, tako i okruženja iznosi od 30 do 45 odsto prosječne plate. Savez sindikata traži da minimalac u RS bude 50 odsto prosječne plate.