Stvoren kripto perper – prva crnogorska digitalna valuta

0

Njemac crnogorskog porijekla Aleksandar Kapisoda predstavio je u petak u Generalnom konzulatu u Frankfurtu crnogorski novac perper kao digitalnu valutu.

Kapisoda, koji je inženjer internet komunikacija i naučnik u oblasti digitalne tehnologije u jednoj njemačkoj farmaceutskoj kompaniji, odlučio je da “vaskrsne novac Kraljevine Crne Gore u obliku primjerenom 21. vijeku”, te da svoju intelektualnu svojinu pokloni Crnoj Gori, piše Pobjeda.

Ovaj projekat je posvetio stogodišnjici Božićnog ustanka, saopšteno je iz Savjeta za saradnju sa dijasporom.

Kapisodin projekat – digitalna valuta perpera, kako je navedeno, ekvivalentna je bitcoinu, odnosno sredstvu plaćanja onlajn.

“Želja Kapisode je da kripto perper namijeni transakcijama iz dijaspore, kojima se finansiraju humanitarne akcije i društveni projekti koji bi koristili narodu Crne Gore. Ne isključuje, ukoliko valutu prihvati veći broj korisnika, da se koristi i za poslovne transakcije prilikom direktnih investicija u privredu Crne Gore”, naglasili su iz Savjeta.

Ovim projektom je Crnogorcima dao podršku na putu digitalizacije, koja joj otvara šanse za poslovanje u digitalnom svijetu, kažu u Savjetu.

Generalni konzul Karadžić zadovoljan je što je prva crnogorska kriptovaluta ugledala svjetlo dana na stogodišnjicu Božičnog ustanka.

Božićna pobuna, ili Božićni ustanak dogodio se neposredno po završetku Prvog svjetskog rata i nakon Podgoričke skupštine, između takozvanih bjelaša i zelenaša, a pobunjenici, ili ustanici, protivili su se bezuslovnom ujedinjenju Srbije i Crne Gore, prenosi Investitor.me.