Stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine

0

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović ukazao je na to da će Sporazum o slobodnoj trgovini između NR Kine i Srbije, koji je danas stupio na snagu, imati široki uticaj na cjelokupnu privredu zemlje, prenosi Anadolu.

Momirović je, tokom predstavljanja ovog sporazuma privrednicima u Novom Sadu, objasnio “da ćemo povlašćenim pristupom proizvodima srpskog porijekla značajno unaprijediti izvozne mogućnosti i konkurentnost kompanija iz Srbije, što će doprinijeti proširenju naših investicionih i proizvodnih kapaciteta.”

“Predstoji nam još mnogo posla kako bismo maksimalno iskoristili sve potencijale ovog sporazuma, koji otvara vrata ka tržištu sa preko 1,4 milijarde potrošača i donosi značajno oslobađanje carina za naše proizvode”, rekao je Momirović, objavila je Vlada Srbije.

On je podsjetio na to da će prvog dana stupanja sporazuma na snagu 60 odsto robe biti oslobođeno carina, a u narednih pet do 15 godina očekuje se dodatno oslobađanje carina za 30 odsto robe, dok će najosjetljiviji industrijski i poljoprivredni proizvodi biti i dalje zaštićeni.

Posebno se osvrnuo na privredu Južnobačkog upravnog okruga, čiji poljoprivredni proizvodi imaju veliki potencijal da pronađu nove tržišne mogućnosti u Kini.

Naime, kako je podsjetio, u 2023. godini privreda tog okruga ostvarila je robnu razmjenu sa inostranstvom u vrijednosti od 8,63 milijarde evra, što čini 13,1 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmjene Srbije.

Sporazum će značajno doprinijeti povećanju prihoda poljoprivrednika, podsticanju razvoja ruralnih područja i daljem unapređenju našeg agrarnog sektora, poručio je Momirović, uz uvjerenje da Srbija iskoristiti sve mogućnosti koje pruža povlašćen pristup ogromnom kineskom tržištu.

Prema njegovim riječima, ovaj sporazum neće samo olakšati trgovinu, već će unaprijediti investicionu saradnju i integraciju industrijskih lanaca, omogućavajući bolje iskorišćavanje ekonomskih prednosti obje zemlje i zajedničko jačanje međunarodne konkurentnosti.