Struja se polako vraća, u BiH nema kvarova

0

Cijela BiH, ali i pojedini dijelovi susjednih država ostali su u mraku zbog kvara na čijem se utvrđivanju radi.

Kako su saopćili iz Elektroprivrede BiH, došlo je do raspada kompletnog elektroenergetskog sistema.

Bez struje su ostali i Crna Gora i Dalmacija, Albanija i dijelovi Grčke. Mediji su izvijesili da je sve krenulo od kvara na dalekovodu u Crnoj Gori.

Avaz saznajemo da Elektroprivreda BiH zajedno sa NOS i Elektroprenosom radi na osposobljavanju mreže kako bi što prije vratili proizvodnju u sistem.

– Za sada nemamo nikakvih kvarova na proizvodnim objektima. Pokušava se uspostaviti veza sa Hrvatskom, ali naponi su preveliki pa ide teško – tvrde izvori iz EPBiH.

Iz Vlade FBiH pak tvrde da se struja vraća postepeno jer su uključeni Blokovi u Tuzli i Kaknju i HE u Jablanici.

Prema informacijama ministra industrije, energetike i rudarstva FBiH Vedrana Lakića, situacija će se u narednim satima postepeno normalizirati. Prema još nepotvrđenim informacijama uzrok kolapsa kompletnog sistema vezuje se za Grčku.

– Sistem se polako vraća. Struja je puštena u Tuzli, Kaknju, Banja Luci, uskoro će i u Sarajevo, ali se sistem oprezno diže kako ne bi došlo do nekih havarija. Za sada je sve pod kontrolom. Ovo je prilika da shvatimo koliko nam je bitan sistem i koliko trebamo raditi na njegovom unapređenju – kazao je Lakić za Avaz.

Izvršni direktor za proizvodnju u Elektroprivredi BiH Fahrudin Tanović potvrdio je da je mreža ponovo pod naponom.

– Ponovo dižemo proizvodnju, hidroelektrane su već u pogonu, a polako krećemo i sa termoelektranama. Učinićemo sve da za par sati svi budu snabdjeveni strujom – kaže Tanović.