Stranci dominiraju: Ovo su najveće kompanije u Rumuniji

0

Dacia automobili, OMV Petrom, Rompetrol i Kaufland, najveće su kompanije u Rumuniji prema prihodima u 2017, a još oko 20 firmi ima prihode od preko miljardu eura, pokazali su podaci Mistarstva finansija. Među njima je samo jedna kompanija čiji su vlasnici Rumuni. 

Prihodi većine velikih kompanija u Rumuniji lani su porasli, a naročito onih koje se bave maloprodajom, auto-industrijom i energijom, prenosi BiznisInfo. 

Dacia automobili, u vlasništvu francuske Renault grupe, najveća su kompanija u Rumuniji s prihodima od 5,07 milijardi eura prošle godine, što je 11,5 posto više nego godinu ranije. Dacia proizvodi putničke automobile kao što su Logan, Sandero i Duster u svojoj fabrici u Mioveniju. Zapošljava 14.000 ljudi a profit je prošle godine narastao za 18 posto.

OMV Petrom Marketing, kćerka firma austijske OMV grupe je druga najveća kompanija u Rumuniji s lanjskih prihodima od 3,3 milijarde eura, 4,6 posto više nego godinu ranije. Kompanija upravlja mrežom za distribuciju goriva OMV-a.

OMV Petrom, druga kćerka firma OMV-a u Rumuniji, je treća najveća kompanija u zemlji s prihodima od 3,2 milijarde eura. OMV Petrom Marketing je glavni klijent OMV Petroma što znači da je njihovo poslovanje usko povezano.

Rompetrol, koji upravlja najvećom naftnom rafinerijom u Rumuniji u Navodariju (na Crnom moru), je četvrta najveća kompanija s 2,45 milijardi prihoda u 2017, što je porast od 28 posto. Vlasnik firme je kazahstanska državna kompanija KazMunayGas.

Slijedi Kaufland Rumunija, najveći maloprodajni lanac u zemlji sa skoro 14.000 uposlenih i prihodom o 2,2 milijarde eura prošle godine (porast od 4,1 posto). Kompanija je u vlasništvu njemačke grupe.

Carrefour Rumunija (Francuska) završio je prošlu godinu s prihodima od 1,47 milijarde eura, a Lidl (Njemačka) s 1,42 milijarde eura.

Jedina kompanija u Rumuniji čiji prihodi su premašili milijardu eura, a koja je u domaćem vlasništvu, je Dedeman, lanac trgovina potrepštinama za domaćinstvo, odnosno DIY (do it yourself – uradi sam).

Kompanija je lani imala prihode od 1,13 milijardi eura. Zanimljivo je da je druga najveća kompanija u domaćem vlasništvu ostvarila upola manje prihode od Dedemana. Ovo pokazuje da velike strane korporacije dominiraju rumunskim tržištem.

(Autor: BiznisInfo)