Stranci će iz Vareša izvući više od milijardu dolara

0

Rudnici u Varešu donijet će vlasnicima kompanije Adriatic Metals čistu zaradu od nevjerovatnih milijardu dolara tokom 14 godina, piše BiznisInfo na osnovu dokumenata same kompanije.

U posljednjoj prezentaciji za investitore iz novembra 2020. rukovodstvo ove kompanija navodi taj podatak.

Podsjetimo da je kompanija obavila istraživanja i dobila koncesiju na dva nalazišta na području Vareša – Rupice i Veovača.

Kako se navodi u dokumentu, “post tax NPV” (odnosno neto trenutna vrijednost nakon poreza), iznosi milijardu i 40 miliona dolara.

Neto trenutna vrijednost (NVP) predstavlja razliku između vrijednosti novčanih priliva i odliva novca tokom određenog vremenskog perioda.

Kapitalni troškovi, iznos koji kompanija ulaže u projekat, iznose svega 173 miliona dolara, što je mali dio u odnosu na očekivanu zaradu.

Rudnici bi trebali početi s radom naredne godine, a već od 2023. postati profitabilni. Najveći prihodi očekuju se upravo u narednih 5 do 6 godina.  

Istraživanja su pokazala da su nalazišta u Varešu svjetske klase i jedan od najunosnijih projekata ove vrste u Evropi.

Podsjetimo, resorni federalni ministar Nermin Džindić jučer je na pres-konferenciji uručio dozvolu za površinsku ekspoataciju i preradu olova, bakra i barita u Varešu na lokalitetu Veovače Paulu Croninu, direktoru kompanije Adriatic Metals.

Načelnik Zdravko Marošević rekao je da je Vareš na dobrom putu da postane izuzetno važno rudarsko središte Bosne i Hercegovine, a što će sa sobom vući i razvoj niza drugih privrednih grana, te što će voditi otvaranju velikoj broja novih radnih mjesta.

Iako ne sumnjamo da će ovaj projekt donijeti mnogo dobobiti za Vareš i BiH, ipak ostaje žal što što će toliki novac od bosanskohercegovačkog prirodnog bogatstva završiti u rukama stranih vlasnika.

D. Sinanović