Štrajk u Lufthansi za Novu godinu

0

Sindikat letačkog osoblja njemačke aviokompanije Lufthansa pozvao je na trodnevni štrajk tokom novogodišnjih praznika u ogranku Germanwings, a postoji mogućnost da se štrajk potom proširi i na druge ogranke i samu Lufthansu.

Najavljeno je da će štrajk početi u ponedjeljak u ponoć i da će trajati do srijede u ponoć, i da se odnosi na 30 aviona.

Naime, sindikati letačkog osoblja Lufthanse UFO su donijeli odluku da se u početku štrajkuje samo u Germanwingsu, pošto tamošnja uprava “zaposlenima nije dala jasnu perspektivu za budućnost”, prenio je Deutsche Welle.

Aviokompanija Germanwings još posluje sa oko 30 letjelica za Lufthansin ogranak Eurowings, ali je planirano da joj se u dogledno vrijeme potpuno pripoji.

Sindikat je takođe saopštio da dalji štrajkovi neće biti najavljeni prije 2. januara. Međutim, to bi se moglo promijeniti ako menadžment Lufthanze nastavi da „doljeva ulje u vatru”, rekao je jedan portparol UFA.

Ako se Lufthansa ne pomjeri sa svoje pozicije, od 2. januara mogući su i štrajkovi u ostalim kompanijama Lufthanse, kao i u samoj Lufthansi koji bi mogli biti mnogo duži, saopštio je UFA.

– Konflikt je za nas teško rješiv, jer UFO sadmicama odbija da pismeno saopšti svoje konkretne zahtjeve. Tako ne možemo dalje, pa ni u arbitražu – rekao je član izvršnog odbora Lufthanse Detlef Kajzer.