Štrajk radnika RMU Banovići: Ne želimo u Koncern EPBiH!

0

Radnici Rudnika mrkog uglja Banovići održali su jutros u 7 sati jednosatni štrajk upozorenja zbog odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da krene u restrukturiranje i ovog rudnika, te da ga priključi Koncernu Elektroprivreda BiH.

Ovim štrajkom radnici žele izvršiti pritisak na Vladu FBiH da odustane od sporne odluke, kojom, kako tvrde, žele smanjiti broj radnika u rudniku i smanjiti cijenu uglja. Prema njihovim tvrdnjama, prema ovoj odluci već u julu naredne godine bez posla u RMU Banovići bi moglo ostati polovina radnika.

Predstavnici sindikata nisu davali izjave, te su umjesto toga okupljenim radnicima, a kasnije i novinarima, pročitali osam zaključaka, u kojima su pobrojani razlozi ulaska u štrajk. Između ostalog, kazali su kako Vlada FBiH ne želi da potpiše novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH, te da ne dozvoljava povećanje najniže neto satnice rada niti povećanje cijene uglja.

– Vlada FBiH vrši zloupotrebu državnih institucija i vrši medijsku i inspekcijsku hajku na rudnik Banovići, njegove radnike i njihov crni hljeb, a sve s ciljem da se naruši integritet Društva i unese panika među radnike. Zbog toga će Sindikalni odbor zajedno sa Upravom Društva i Nadzornim Odborom u skladu sa zakonskim odredbama boriti se za očuvanje svakog radnog mjesta u RMU ,,Banovići“, za realizaciju projekta izgradnje TE Banovići i za odbranu od ulaska u Koncern EP BiH do okončanja izgradnje TE Banovići i potpunog i zakonitog definisanja odnosa u samom Koncernu, kazao je Zijad Lačić, predsjednik Skupštine Sindikata RMU Banovići.

Radnici su poručili i da će, ukoliko bude potrebno, stupiti u generalnin štrajk u skladu sa odredbama Zakona o štrajku.

– Ukoliko dođe do generalnog štrajka mogao bi biti ugrožen energetski sektor u FBiH, za šta će odgovornost snositi upravo Vlada FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem. U ovom trenutku ne možemo govoriti o rokovima, ali mi ćemo ubrzo Vladi FBiH poslati i konkretne rokove za stavljanje ove odluke van snage, dodao je Lačić.

Radničke zahtjeve su definisali predstavnici Sindikata rudnika, na čijem čelu se nalazi Mirsad Kukić, prvi čovjek PDA. Ovi zahtjevi se ne razlikuju mnogo od zaključaka koje je samo dan ranije usvojila i ova vladajuća stranka kroz Općinsko vijeće Banovići.

Štrajk upozorenja je došao samo nekoliko dana nakon Odluke Vlade FBiH o retrukturiranju rudnika, te nekoliko dana pred odravanje sjednice Skupštine društva RMU Banovići, na kojoj bi Vlada FBiH, kao većinski vlasnik rudnika, 21. oktobra trebala izabrati nove v.d. članove Nadzornog odbora i time i zvanično preuzeti kontrolu nad rudnikom.

(Oslobođenje)