Stotinu učenika i studenata bihaćke regije dobilo stipendije BBI banke

0

Bosna Bank International (BBI)  upriličila je danas u Bihaću svečanu dodjelu  stipendija iz Fonda „Sheikh Saleh Kamel“ za 100 učenika i studenata ove regije.

Projekat dodjele 500 stipendija za djecu bez jednog ili oba roditelja u BiH BBI banka radi uz podršku filantropa Sheika Saleha Kamela, osnivača i vlasnika Al Baraka grupacije.

„BBI banka već sedmu godinu uz podršku velikog čovjeka, filantropa, osnivača i vlasnika Al Baraka poslovne i finansijske institucije sheika Saleha Kamela, svake godine dodjeljuje po 500 stipendija za djecu bez jednog ili oba roditelja. Stpendije dodjeljujemo, ne samo onima koji su u potrebi nego se rukovodimo principom meritokratije. Dakle, dajemo prednost najboljim učenicima i studentima, onima koji imaju znanje, koji ostvaruju najbolje rezultate, podržavamo stručnost. Dajemo im podstrek u radu da istraju u nastojanju da budu najbolji studenti i da u budućnosti budu generator razvoja cijelog regiona. Vama dobitnicima stipendija želim poručiti da i vi sutra istrajete na ovim principima i dajete prednost najboljima”, kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Izbor dobitnika provela je Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma, nakon selekcije prispjelih zahtjeva primljenih temeljem javnog konkursa.

Mjesečna stipendija iznosi 100 američkih dolara, odnosno 1.200 dolara godišnje, a isplaćuje se u konvertibilnim markama u protuvrijednosti iznosa stipendije.

Dobitnicima su čestitali i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona  Damir Omerdić.

„Nisam primjetio da neka druga banka daje stipendije ovdje u Bihaću, stoga sam veoma zahvalan BBI banci na ovom lijepom i veoma važnom projektu“, kazao je ministar Omerdić

Student treće godine Pedagoškog fakulteta Enaida Čehić  i Sandi Žerić, student treće godine Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, zahvalili su BBI banci i sheik Salehu Kamelu na stipendijama, naglasivši kako će nastojati da opravdaju povjerenje i nastave i dalje vrijedno učiti.

„Finansijska podrška, pogotovo u ovom iznosu od 100 dolara mjesečno iz Fonda Seikh Saleh Kamle nije zanemarljiva i dobro dođe svakom studentu. Manje razmišljamo o egzistencijalnim stvarima  i imamo više vremena za učenje i studiranje. Veoma sam zahvalani za ovu podršku“, kazao je Žerić.

Poruku studentima uputila je i profesorica Fatima Hukić, prva predsjednica Asocijacije Fatma, koja više od 20 godina inicira projekte  pomoći za djecu bez jednog ili oba roditelja.

„Izuzetno je važno da osim odličnih uspjeha u edukaciji i obrazovanju ostanete i visokomoralne osobe, jer samo kao takvi vi ćete dati najbolji doprinos društvu u kojem živite i ostvarit ćete uspjeh“, poručila je dobitnicima profesorica Hukić.