Stotine vojnika moglo bi biti angažovano da snabdijeva benzinske pumpe širom Britanije

0

Hiljade benzinskih pumpi u Velikoj Britaniji za vikend nije imalo gorivo, a vozači su formirali duge redove zbog nestašice izazvane nedovoljnim brojem vozača kamiona.

Udruženje prodavaca benzina, koje predstavlja gotovo 5.500 nezavisnih prodajnih objekata, navelo je da je od 50 do 90 njegovih članova prijavilo da su rasprodali gorivo, a ostali da će uskoro ostati bez benzina pošto su Britanci tokom vikenda panično točili gorivo.

“British Petroleum” priznao je da je na trećini njihovih benzinskih stanica ponestalo dvije vrste goriva.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson naveo je da bi na stotine vojnika moglo da bude angažovano da snabdijeva benzinske pumpe gorivom širom zemlje, prenio je RTS.

Očekuje se da Džonson danas okupi ministre kako bi se pronašlo rješenje i izbjeglo dodatno produbljivanje krize, prenio je Guardian.

Problem je nastao kada je “British Petroleum” morao da zatvori mali broj prodajnih mjesta zbog nedostatka vozača, a “Shell” i “Eco” su takođe prijavili probleme sa zalihama.

Problem nije nastao zbog nestašica goriva, već zbog nedostatak vozača kamiona za prevoz robe do benzinskih pumpi, sa čime se Velika Britanija suočava u posljednje vrijeme.

Predstavnici industrije saobraćaja navode da je, uz nedostatak vozača kamiona, uzrok krize i pandemija, stara radna snaga i egzodus stranih radnika poslije britanskog izlaska iz Evropske unije.