Stižu Kinezi, kreće gradnja Bloka 7

0

Početak gradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, koji je u martu prolongiran zbog pandemije koronavirusa, predviđen je za početak avgusta, kada je planiran dolazak prve grupe radnika iz Pekinga u BiH, saznaje „Avaz“.

Ovu informaciju potvrdio je Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u „Elektroprivredi BiH“ i šef ovog velikog državnog projekta. Radi se o najvećoj poslijeratnoj investiciji u BiH, vrijednoj 1,4 milijarde maraka (722 miliona eura).

Blok 7 će graditi kineski konzorcij „China Gezhouba Group Company Limited Peking“ i “Gedi – Guandong Electric Power Design Institute“, a njihovi inžinjeri će do 10. avgusta doći u BiH. Već je rezerviran i avionski let, a o svemu je obaviještena Uprava EPBiH.

Salkić je potvrdio da najprije stiže grupa od 15 inžinjera, a zatim hiljade radnika ovog konzorcija u određenim grupama.

– Ovo je tek prva inžinjerska postava, a u špici izgradnje Bloka očekujemo oko 1.000 radnika na gradilištu. Nakon 14-dnevne samoizolacije, oni će započeti rad sa stručnim ekipama EPBiH – rekao nam je Salkić.

Pojasnio nam je da je u prethodnom periodu intenzivno rađeno na baznom dizajnu Bloka, putem elektronske komunikacije, a nakon dolaska kineskih partnera, taj posao će biti i okončan.

Pripremni radovi koje realizira “Elektroprivreda” odvijaju se po dinamičkom planu i gradilište je spremno za predaju kineskim partnerima za potrebe njihove mobilizacije – rekao nam je Salkić.

„Elektroprivreda BiH“ uplatila je prije mjesec 214 miliona maraka avansa kineskim partnerima.

Na ovaj način ova državna firma ispoštovat će svoj dio obaveza iz ugovora i investicije vrijedne 1,4 milijarde maraka, koju su odobrili Vlada i Parlament Federacije. Gradnja će biti finansirana kreditnim sredstvima „Exim banke“, dok je 15 posto EPBiH izdvojila iz vlastitih sredstava.