Stiže novi Porsche Taycan 2022

0

U posljednje vrijeme se špekulisalo da Porsche radi na novoj verziji Taycana, a njemačka kompanija je nedavno nagovijestila da nešto novo stiže na Međunarodni sajam automobila u Minhen sljedećeg mjeseca.

Aktuelni Taycan ostvaruje nevjerovatne prodajne rezultate te je prodavaniji u odnosu na modele 911 i 718 zajedno. Ipak, bez obzira na to koliko je dobar Taycan, u Porscheu znaju da je za ostanak na vrhu potrebno konstatno poboljšavanje.

Zbog toga Taycan za modelsku 2022. godinu dobija niz poboljšanja kako bi posjedovanje Taycana bilo atraktivnije te donijelo još više užitka.

Poboljšanja se odnose na standardni Taycan i verziju Cross Turismo. Za početak, poboljšano je upravljanje temperaturom i funkcijama punjenja, a Turbo Charging Planner sada zagrijeva bateriju na nešto veću temperaturu čime se ranije omogućava veća stopa brzog punjenja, a istovremeno se koristi dodatna toplota električnih komponenti kako bi se unaprijedilo regulisanje temperature baterije.

Dostupna je i opcija Remote Park Assist koja omogućava vozaču daljinsko paralelno parkiranje i druge parking manevre putem smartphonea. Sistem automatski može da otkrije parking mjesta i da ih izmjeri pomoću različitih ultrazvučnih senzora i kamera, a ako je mjesto dovoljno veliko, Porsche Connect aplikacija može da započne proces parkiranja. Vozaču nakon toga ostaje da izađe iz automobila.

Treba naglasiti da vozač zadržava kontrolu nad procesom pritiskom i zadržavanjem dugmeta na interfejsu aplikacije, a proces parkiranja se prekida kada se dugme pusti.

Manje impresivan, ali praktičan dodatak jeste uvođenje Android Audio sistema. Ostatak infotainment sistema je takođe unaprijeđen, a Voice Pilot glasovni asistent bolje “razuijme” instrukcije i prikazuje informacije jasnije zahvaljujući redizajniranoj grafici. Operativni sistem je takođe blago osvježen s pet opcija menija umjesto tri lijevo od centralnog ekrana, a ikone je moguće poređati individualno.

Porsche je takođe proširio paletu s nekoliko sjajnih boja uključujući neke koje su veoma popularne za model 911 (generacija 964). Za sada je dostupno 65 dodatnih boja, uključujući Moonlight metalik plavu, Acid zelenu, Rubystar (automobil na fotografijama), Riviera plavu i metalik ljubičastu, prenosi B92. Nova verzija Taycana zvanično stiže na tržište u septembru.