Stigao je novi Pagani

0

Italijanski proizvođač vjerovatno nije mogao izabrati bolje ime za svoj novi model.

Skriven iza kodnog imena C10, novi Pagani konačno je stigao i preuzeo ime iz književnosti, tačnije istoimene knjige Tomasa Mora koja se bavi idealnim svijetom. A ukoliko tražite savršen svijet među hipersportskim automobilima, naći ćete ga kod Paganija, i to još od legendarne Zonde.

Nakon Zonde bila je Huayra, a sad je stigla Utopia. Prije nego što dobije posebne unikatne verzije, treba pomenuti da je Utopia razvijena tačno po željama postojećih vlasnika Paganijevih automobila, a to otprilike znači da nema kompromisa.

“Jednostavnost, lakoća i uživanje u vožnji”, to je ono što su tražili.

A dobili su bolid pokretan Mercedesovim 6.0 V12 tvin-turbo motorom koji proizvodi 635 kW/864 KS pri 6.000 o/min i 1.100 Nm obrtnog momenta u rasponu od 2.800 do 5.900 o/min.

I onda dolaze dvije najbolje stvari: prva da je motor povezan sa manuelnim mjenjačem sa sedam stepena prenosa, a druga da pogonski agregat zadovoljava rigorozne standarde izduvnih gasova.

U ponudi je i automatizovani mjenjač, najbrži na svijetu prema tvrdnjama iz Paganija.

Nema sumnje, u Paganiju su dramatični tamo gdje treba da budu. Sa druge strane, Utopia se dizajnom nadovezuje se na model Huayra. Elementi aerodinamike su vješto skriveni, a elegancija je sveprisutna.

Automobil je postavljen na “monocoque” osnovu izrađenu od kompozita ugljeničnih vlakana i titanijuma.

Plemenitih materijala ne nedostaje, pa je čak i izduvni sistem od titanijuma sa keramičkom presvlakom. Epilog je ukupno 1.280 kg mase.

Za vrhunske vozne osobine brine se aluminijumsko ogibljenje sa elektronski nadziranim amortizerima. Kočnice potpisuje Brembo, a za odvođenje toplote nastale kočenjem staraju se posebno dizajnirane alu felne sa ugljeničnim krilcima.

U unutrašnjosti, dizajneri su digitalne ekrane sveli na najmanju mjeru. Tu je samo jedan ekran, smješten između analognih brzinomera i obrtomera. Umjesto multimedijalnog sistema u sredini se nalaze znatno važniji instrumenti.

Pagani je inače najavio proizvodnju ukupno 99 primjeraka. Cijena automobila još nije objavljena, prenosi b92.