Stellantis sprema sedam jeftinih modela

0

Stellantis radi na četiri različite platforme koje će pokrivati širok spektar električnih automobila.

STLA Small, STLA Medium i STLA Large su projektovani kao arhitekture za više različitih baterija, kao i sa prednjim, zadnjim i pogonom na sva četiri točka.

Tu je i STLA Frame koja podržava neka teretna i SUV vozila. Automobilski konglomerat kaže da svaka od tih platformi može da podrži proizvodnju do dva miliona vozila godišnje.

Međutim, kada je Citroen e-C3 predstavljen ove nedjelje, iz francuskog brenda rekli su da mali hečbek neće koristiti nijednu od četiri STLA platforme. Umjesto toga, on je zasnovan na petoj arhitekturi prilagođenoj Evropi, ali i modelima specifičnim za Južnu Ameriku i Indiju.

Reno Turte, čovek zadužen za Smart Car mehaničku platformu, sada je rekao za Automotive News da se oko sedam modela trenutno razvija sa ovim “hardverom”.

Neće svi biti EV pošto je Stellantisova Smart Car platforma projektovana da može da prihvati i motore sa unutrašnjim sagorjevanjem.

Arhitektura nije potpuno nova jer je izvedena iz CMP-a, koji je razvio PSA.

Veća verzija modela e-C3 je u planu, prema Turteu, koji je rekao da će najmanje dva druga brenda u okviru Stellantisa lansirati nove automobile sljedeće godine. Na pitanje da li će nova generacija Fiat Pande biti jedan od njih, Turte je sugerisao da hoće, prenosi B92.

Njen debi već je potvrđen za 11. jul 2024. povodom obilježavanja 125. godišnjice Fiata.

Koliko će ti automobili biti jeftini? Pa, Citroen e-C3 će u početku koštati 23.300 eura u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Austriji i Portugalu kada bude u prodaji početkom 2024.

Skromnija varijanta sa manjom baterijom će sniziti cijenu na (samo) 19.990 eura i pojaviće se na tržištu 2025. Sa novim e-C3 i budućim modelima, Citroen želi da postigne najmanje 5% tržišnog udjela u Evropi.

Međutim, konkurencija je sve oštrija na Starom kontinentu jer sve više kineskih brendova nudi svoja pristupačna električna vozila. Da ne zaboravimo da Renault pravi električni model Dacia Spring takođe u Kini i sa velikim uspjehom ga šalje u Evropu.