Stellantis bi mogao obustaviti proizvodnju električnih vozila u Velikoj Britaniji

0

Stellantisu će trebati manje od godinu dana da donese odluku o budućnosti proizvodnje u Velikoj Britaniji

Generalna direktorica kompanije Stellantis za Veliku Britaniju Maria Grazia Davino izjavila je da, ako Vlada ne poduzme korake da podstakne potražnju za električnim vozilima, kompanija bi mogla obustaviti proizvodnju u Velikoj Britaniji, javlja Anadolu.

U obraćanju na konferenciji za novinare održanoj u okviru godišnjeg automobilskog samita SMMT u organizaciji Društva britanskih proizvođača motornih vozila (SMMT), Grazia Davino je rekla da imaju značajna ulaganja u Velikoj Britaniji i da je podrška Vlade neophodna za rast, posebno u proizvodnji električnih vozila.

Poručila je da bi Stellantis mogao zaustaviti proizvodnju u toj zemlji ako Vlada Velike Britanije ne poduzme potrebne korake da podstakne potražnju za električnim vozilima kako bi pomogla u ispunjavanju novih obaveza za električna vozila.

“Otvoreni smo za dijalog s Vladom i želimo da nastavimo razgovore. Ali zašto bismo dalje ulagali ako će to imati negativan uticaj, a onda bismo razmotrili proizvodnju na nekom drugom tržištu. Možemo investirati negdje drugdje”, rekla je Grazia Davino.

Na pitanje koliko vremena će Stellantisu trebati da donese odluku o budućnosti proizvodnje u Velikoj Britaniji, Grazia Davino je rekla da će im trebati manje od godinu dana za konačnu odluku.

Stellantis N.V. je američko-italijansko-francuska multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila nastala spajanjem italijansko-američkog konglomerata Fiat Chrysler Automobiles (FCA) 2021. i francuske PSA grupe. Sjedište kompanije je u Hoofddorpu u Nizozemskoj.