Stari Grad: Privrednici koji su obustavili rad oslobođeni plaćanja zakupnine za april

0

Komandant Općinskog štaba civilne zaštite Stari Grad načelnik Ibrahim Hadžibajrić sazvao je treću redovnu sjednicu Štaba na kojoj su donesene nove mjere u cilju olakšavanja poslovanja privrednika u ovoj općini.

Na početku sjednice, komandant Štaba, načelnik Hadžibajrić istakao je da je realni sektor već u ozbiljnoj krizi i da sve više dolazi do pojave otpuštanja radnika. Još jednom je ponovio da javni sektor mora preuzeti dio tereta kako bi se olakšalo privatnom sektoru.

„Javni sektor zavisi od rada realnog sektora i zato sad moramo pomoći. Sve više dobijam informacije da određeni privredni subjekti koji izuzetno dobro posluju zatvaraju objekte i uposlenike stavljaju na minimalna primanja kako ih ne bi otpustili, ali je pitanje dokad će izdržati. Kao lokalna zajednica zasad im možemo olakšati oslobađanjem od plaćanja zakupnina. Danas donosimo odluku kojom ćemo sve zakupce općinskih poslovnih prostora u potpunosti osloboditi plaćanja zakupnine za mjesec april,“ kazao je Hadžibajrić.

On je pojasnio da se odluka odnosi na korisnike općinskih poslovnih prostora kao i javnih površina kao što su parkinzi i slično. Štab je ovu odluku prihvatio jednoglasno, ali je važno naglasiti da se od odluke izuzimaju objekti kojima nije zabranjen rad, a to su: bankarski sektor, pekare, apoteke i prodavnice prehrambenih artikala, a koje se nalaze u općinskim poslovnim prostorima, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Sve potrebne procedure oko provođenja ove odluke provest će nadležne Služba za privredu i Služba za investicije i komunalne poslove.

Općinski načelnik mr Ibahim Hadžibajrić najavio je da će se pratiti situacija po pitanju posljedica koje izaziva širenje virusa korona, te će se i ubuduće djelovati u skladu sa stanjem na terenu.