Stanovi u Zenici poskupjeli za 30 posto

0

Ekonomski analitičari iz oblasti građevinarstva u našoj zemlji ocjenjuju da je inflacija značajno utjecala za povećanje cijena nekretnina za, čak 30 odsto, čemu je predhodilo poskupljenje građevinskog materijala, koji diktira i tržišnu cijenu nekretnina.

Pokazatelji Agencije za statistiku BiH govore da je cijena građevinskog materijala porasla od 30 do 50 odsto. Razlogom je to porasta i cijena nekretnina na tržištu. Tako je prodajna cijena kvadratnog metra stana u Zenici dosegla i vrtoglavih 2.500 KM, piše Zenicainfo.

– Što se tiče prometa nekretnina inflacija je uradila svoje i cijene su nikad veće. U samom centru Zenice dvosobni stanovi se kreću cijene se kreću.  Ako su renovirani, znaju biti I preko 2.500 KM Što se tiče majih stanova, njih nema. Potražnja za njima je ogromna, i kada dođe ponuda, cijena zna biti i preko 3.000 KM – kazala je Resmija Mujičić, vlasnica Agencije za nekretnine u Zenici.

U okolnostima pandemije u posljednje dvije godine, koja je za posljedicu imala veliki poremećaj ekonomskih trendova u cijelom svijetu, očekivanja su bila da će doći do stagnacije u prodaji nekretnina, da će potražnja opasti, jer ljudi u kriznim situacijama često pribjegavaju štednji, međutim pokazatelji na terenu govore drugačije.

– Sada je ponuda loša, a potražnja ogromna. Novaca ima, ali adekvatnih nekretnina nema  – naglašava Mujičić.

Ističe da je primjetno povećanje cijena stanova u Zenici u odnosu na predpandemijski period veća za 30 posto.

– Uglavnom se traži centar grada. Ali je problem da kupci traže novogradnju, ali je nema. Radije bi platili novogradnju preko 3.000 KM od starogradnje – ističe Mujičić.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа po m² u drugom kvartalu 2022. godine iznosi 2. 476 KM.

Brој prоdаtih nоvih stаnоvа u drugom kvartalu 2022. gоdinе u оdnоsu na drugi kvartal 2021. gоdinе veći је zа 12,5%.

U оdnоsu nа prоsјеčаn brој prоdаnih nоvih stаnоvа u 2021. gоdini manji je za 13,7%.