Stanje na globalnom tržištu nafte može uticati i na cijene u BiH

0

Naftni komitet u Bosni i Hercegovini, prateći posljednja svjetska dešavanja i rast cijena sirove nafte uslijed napada na postrojenja jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte u Saudijskoj Arabiji, upozorava da će se globalni trendovi odraziti i na tržište naftnih derivata Bosne i Hercegovine.  

Nakon napada dronovima na dva naftna postrojenja kompanije Saudi Aramco u Saudijskoj Arabiji, uslijedilo je saopštenje saudijskog Ministarstva energetike da se privremeno prekida proizvodnja na dvije pogođene lokacije.

Smanjena proizvodnja

Najveća saudijska naftna kompanija je tako smanjila proizvodnju za 5,7 miliona barela na dan, što je skoro polovina cjelokupne proizvodnje Saudijske Arabije, odnosno pet posto ukupne svjetske proizvodnje.

Ovo je uzrokovalo značajan šok na tržištu i rast cijena sirove nafte početkom trgovanja na svjetskim berzama u ponedjeljak – navodi se u saopćenju Udruženja Naftni komitet u BiH.  

Uzimajući u obzir da Bosna i Hercegovina nije implementirala mjere iz Direktive EU 2009/119/EC, čiji je cilj osiguranje dostupnosti nafte u slučaju krize, a koje se tiču obaveze držanja obavezne rezerve nafte i naftnih derivata, u količini minimalno 90 dana prosječnog neto uvoza ili 61 dana prosječne dnevne potrošnje, regulatori tržišta nemaju mogućnost da utiču na predstojeći rast cijena kao poslijedice globalnog rasta cijena sirove nafte.

Očekuju stabilizaciju

S druge strane, kako se dodaje u saopćenju, distributeri ne mogu da utiču na cijenu sirove nafte na globalnom tržištu, odnosno cijenu po kojoj se rafinerije od kojih zavise snabdijevaju ovom sirovinom, te posljedično nemaju značajan uticaj ni na veleprodajnu i maloprodajnu cijenu na BiH tržištu naftnih derivata.

Naftni komitet u BiH je izrazio nadu da rast cijena na tržištu neće potrajati, te da će u kratkom vremenskom roku doći do stabilizacije globalnog tržišta sirove nafte, a posljedično i maloprodajnog tržišta naftnim derivatima u BiH.

– Pozivamo sve relevantne institucije da, u cilju izbjegavanja sličnih situacija u budućnosti, zajedničkim snagama napravimo nove napore koje bi za cilj imale implementaciju mjera iz Direktive EU 2009/119/EC – navodi se u saopćenju Udruženja Naftni komitet u BiH.

Zasad bez promjena

Iz Ministarstva trgovine FBiH za medije su danas kazali kako do sada nisu zaprimili značajniji broj zahtjeva za korigiranje cijena naftnih derivata i da povećanje cijena nafte na svjetskim tržištima nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji zasad ne utiče na rast cijena goriva u FBiH.