Stambeni gigant iz Hong Konga dužan 194 milijarde dolara

0

Stambeni gigant “Kantri garden” (Country Garden) iz Hong Konga objavio je da će odložiti objavljivanje svojih godišnjih bilansa, što predstavlja najnoviji znak previranja u kineskom sektoru nekretnina, prenio je CNN.

Američka televizijska mreža ocenjuje da je indikativno to što je “Kantri garden” tražio od berze u Hong Kongu više vremena za prikupljanje informacija zbog složenosti posla u vezi sa restrukturiranjem duga kompanije od oko 194 milijardi dolara.

Nemogućnost firme iz Hong Konga da ispuni rok do 31. marta za objavljivanje bilansa vjerovatno će dovesti do suspendovanja njenih akcija iz trgovanja prema pravilima berze.

Berza je zatvorena danas zbog uskršnjih praznika i biće ponovo otvorena u utorak, prenio je Bankar.me.

“Kantri garden”, nekada najveći graditelj nekretnina u Kini, prošlog mjeseca je u Hong Kongu primio zahtjev za likvidaciju od kreditora zbog neplaćanja zajma u vrijednosti od oko 204 miliona dolara.

Kineska industrija nekretnina je nestabilna, što otežava poslovanje kompanije čija je prodaja opala od prošle godine, a samo u februaru za punih 85 odsto, što je najveći mjesečni pad u najmanje sedam godina, piše CNN.

Kompanija je pozvala svoje povjerioce da budu strpljivi, dodajući da nastavlja sa izradom stambenih projekata.

“Kantri garden” je u 2023. godini isporučio preko 600.000 stambenih jedinica, u 249 gradova širom Kine.