Šta sve ima Donald Trump

0

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) trenutno je najbogatiji kandidat i za naredne američke izbore koji se održavaju iduće godine.

Trampovo bogatstvo procjenjuje se na 3,1 milijardu dolara. Osim njega, za sada je u utrci samo još jedan milijarder Tom Steyer, sa imovinom od 1,6 milijardi. Ostali kandidati uglavno su milioneri.

Prema procjenama Forbesa, najveći dio Trampovog bogatsva je u nekretninama u Njujorku – 1,47 milijardi dolara. U nekretninama izvan Njujorka ima 630 miliona dolara.

To ne uključuje golf terene i klubove čija se vrijednost procjenjuje na 550 miliona.

U kešu i privatnoj imovini Tramp ima 310 miliona dolara, a vrijednost njegovih brendova iznosi 170 miliona dolara.

Nekretnine u Njujorku – 1,47 milijardi dolara

Tramp ima 30 posto udjela u neboderu u Njujorku u Aveniji Amerika 1290. Zgrada je vrijedna 2,4 milijarde a Trampov udio (kada se oduzmu dugovi) je 446 miliona dolara neto vrijednosti.

Avenija Amerika 1290

U Trampov portfolio spada i čuvena zgrada 40 Wall Street, jedna od najpoznatijih u Njujorku. Tramp ima pravo iznajmljivanja ovog objekta do 2059. a neto vrijednost se procjenjuje na 338 miliona dolara.

40 Wall Street

Vjerovatno najpoznatija zgrada u njegovom vlasništvu je Trampov toranj (Trump Tower) čija vrijednost se procjenjuje na 218 miliona dolara (kada se oduzme dug od 100 miliona).

Trump Tower

Tramp ima pravo upravljanja / iznajmljivanja zgrade 6 E. u 57. ulici i to do 2079. godine a procijenjena vrijednost je 191 milion dolara.

Posjeduje 17 apartmana i dio poslovnog prostora u zgradi Trump Park Avenue vrijednosti 165 miliona dolara. U njegovom vlasništvu je dio prostora u zgradama Trump Parc i Trump Parc East u vijednosti od 45 miliona dolara.

Ima pravo upravljanja poslovnim prostorom, garažama i dijelom stambenog prostora u objektu Trump Plaza u vrijednosti od 26 miliona dolara. Ista je vrijednost prostora koji posjeduje u objektu Trump World Tower.

Trump World Tower

Tramp posjeduje garaže, poslovni prostor i dio stambenog prostora u vrijednosti od 14 miliona dolara u zgradi Trump International Hotel & Tower New York.

Nekretnine izvan Njujorka – 630 miliona dolara

Tramp ima 30 posto zgrade 555 California Street u San Francisku, a njegov dio je neto vrijednosti 452 miliona dolara.

555 California Street

Vlasnik je 50 posto hotela Trump International Hotel Las Vegas u vrijednosti od 68 miliona dolara.

Trump Hotel Las Vegas

Raspolaže sa dijelom prostora za iznajmljivanje u hotelu Trump International Hotel Washingon u vrijednosti od 53 miliona dolara. Ima vinariju u Charlottesvilleu vrijednu 34 miliona dolara, kao i placeve u Kaliforniji vrijedne 18 miliona dolara.

Tramp ima poslovne prostore i dio stambenog prostora u zgradi Trump International Hotel & Tower Chicago vijednosti 100 miliona dolara, ali sa 95 miliona duga, dakle neto vrijednosti 5 miliona dolara.

Trump International Hotel & Tower Chicago

Golf tereni i klubovi – 550 miliona dolara

Tramp ima 10 terena u šest država i Vašingtonu u vrijednosti od 192 miliona dolara.

Ima privatni klub i resort Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi vrijedan 160 miliona dolara.

Mar-a-Lago resort

Također posjeduje golf resort (kompleks) Trump National Dolar Miami na Floridi vrijednosti 123 miliona dolara.

Vlasnik je dva terena za golf u Škotskoj i jednog u Irskoj ukupne vrijednosti 78 miliona dolara.

Brendovi – 170 miliona dolara

Trampov brend upravljanja hotelima i poslovnog licenciranja vrijedan je 170 miliona dolara.

Brend licenciranja drugih proizvoda ima procijenjenu vrijednost od 3 miliona dolara.  

Keš i lična imovina

Tramp prema procjenama ima 140 miliona dolara u kešu, odnosno tekućim sredstvima. Njegov privatni stan u Trampovom tornju vrijedan je čak 57 miliona dolara.

Ima dva privatna aviona i tri helikoptera vijednosti 32 miliona dolara. Posjeduje tri kuće u Palm Beachu na Floridi blizu Mar-a-Lagoa neto vrijednosti 25 miliona dolara.

Ima privatni posjed u mjestu Seven Springs, u Bedfordu, u državi Njujork vrijednosti 24 miliona dolara.
Trump posjeduje i dom vrijedan 15 miliona dolara na ostrvu St. Martin u Karipskom moru.  

Ima kuću i na Beverli Hillsu u vrijednosti od 13 miliona dolara. Posjeduje i dvije kuće u Sterlingu, u američkoj državi Virdžinija, vrijedne 1,5 miliona dolara.

Autor: BiznisInfo.ba;  Izvor podataka i procjena: Forbes