Šta se dešava? Gomila auta blokirala je evropske luke!

0

Gomila automobila parkirana je u evropskim lukama. Posebno je prisutno gomilanje kineskih električnih automobila, što je jedan od vodećih uzroka ovog problema.

Očito je da kineski automobili teško pronalaze kupce u Evropi, a neki od njih provode i po godinu i po u lukama dok se proizvođači bore da ih dovedu do kupaca.

Deutsche Welle pisao je da je to problem u lukama specijaliziranim za transport automobila, kao što su u Njemačkoj Emden, luka koncerna Volkswagen, i Bremerhaven, jedna od najvećih luka te vrste u svijetu.

Julia Wagner iz BLG Logistics Groupa u Bremerhavenu za DW je rekla da se od prošle godine promijenila situacija.

– Dugo smo tu imali 80 posto automobila za izvoz i ukrcaj, a 20 posto za uvoz i iskrcaj. Ali taj odnos je u međuvremenu oko 50:50 – rekla je.

Nije ništa bolje ni u belgijskoj luci Zeebrugge, prenio je Index.hr.

– Tako je u svim evropskim lukama u kojima se prekrcavaju automobili u velikim razmjerima. Problem nije samo u volumenu uvezenih automobila nego prije svega u tome što ih se ne odvozi iz luke dovoljno brzo – rekla je Elke Verbeelen iz luke Antwerpen/Brugge.

Zašto do toga dolazi?

Jedan od problema je nedostatak vozača za transport po kopnu. Julia Wagner u Bremerhavenu primjećuje da e-automobili u Njemačkoj teže nalaze kupca i duže stoje u luci otkako su ukinute državne subvencije građanima za njihovu kupovinu.

Elke Verbeeln iz luke Zeebrugge dodaje i niz drugih razloga za takvo gomilanje e-automobila u luci. Kaže da je došlo do promjene načina prodaje jer sve više proizvođača “nudi direktnu prodaju kupcima pa automobil ostaje u luci, a ne u izložbenom salonu predstavnika”.

Profesori: Dva su glavna razloga

Index je o toj temi popričao s prof. dr. sc. Kristijanom Rogićem, predstojnikom Zavoda za transportnu logistiku s Fakulteta prometnih nauka, i prof. dr. sc. Ratkom Stankovićem, vanrednim profesorom na istom Zavodu. Pitali su ih da objasne zbog čega je nastao problem s brojem automobila parkiranih u evropskim lukama.

– Dva su glavna razloga gomilanja uvoznih automobila u evropskim lukama. Jedan je što distributeri automobila sve više koriste lučka parkirališta kao skladišta, odnosno zbog nedostatka vlastitih skladišnih kapaciteta uvezene automobile ne povlače s lučkih terminala, koji im tako služe kao privremena skladišta dok automobili ne budu prodani distributerima ili krajnjim kupcima, pri čemu troškove ležarine uključuju u svoj poslovni model.

To je također posljedica usporavanja prodaje i logističkih uskih grla (lučke manipulacije i kopneni transport), uključujući nedostatak vozača kamiona kojima se automobili odvoze prema unutrašnjosti – odgovorili su.

“Problem je nastao zbog povećanja izvoza iz Kine”

– Problem je nastao iz više razloga: povećanja izvoza automobila iz Kine, što je posljedica ulaganja u razvitak njihove autoindustrije, te smanjenja subvencija za električna vozila na nivou država EU (primjerice, u decenbru prošle godine kada je njemačka savezna vlada prestala subvencionirati kupovinu električnih vozila, što je dodatno usporilo prodaju i posljedično produžilo vrijeme zadržavanja uvezenih vozila na lučkim terminalima). Uz to, interes potencijalnih kupaca za nabavu električnog automobila smanjio se u posljednjih šest mjeseci (usporedivo s razdobljem lani) – rekli su.

“Neka kineska vozila i do 18 mjeseci stoje u lukama”

Pitanje je i zašto je problem upravo s e-automobilima, posebno onima kineskih proizvođača?

– Pojedini kineski proizvođači električnih vozila još uvijek nemaju do kraja izgrađenu prodajnu/distribucijsku mrežu na području EU koja uključuje dostatne prijevozne i skladišne kapacitete. Zbog toga su električna vozila nekih kineskih proizvođača stajala u europskim lukama i do 18 mjeseci, dok su pojedine luke tražile od uvoznika da prije rezervacije mjesta na terminalu dostave dokaz o daljnjem transportu prema odredištima u unutrašnjosti – kazali su.

Na pitanje radi li se o smanjenom interesu za e-automobile, odgovorili su da je to dio problema.

– Razlog je i naglo povećanje volumena isporuke. Primjerice, Geely je krenuo s distribucijom vozila prije nekoliko mjeseci, do tada ih nije bilo na EU tržištu u značajnim količinama – pojašnjavaju.

Pitanje je i koje su posljedice ovakvih događanja, dolazi li do akumuliranja troškova zbog tih parkirnih mjesta, kašnjenja, drugih logističkih problema poput izvlačenja vozila iz luka…