Šta kad mrzite svoj posao?

0

Promijenite ugao gledanja – Ako svo vrijeme razmišljate o negativnim aspektima posla, hranite svoje nezadovoljstvo

Svaki drugi čovjek nezadovoljan je poslom, pokazuju istraživanja. Ali, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste olakšali sebi sate provedene na poslu koji mrzite.

Promijenite ugao gledanja – Ako svo vrijeme razmišljate o negativnim aspektima posla, hranite svoje nezadovoljstvo. Umjesto da akcenat stavite na malu platu i šefa tiranina, pokušajte da pronađete nešto dobro, bilo da su to kolege sa kojima je uživanje raditi ili činjenica da vam je posao blizu mjesta stanovanja, pa manje vremena gubite u prevozu.

Hoću umjesto moram – Kada nešto doživljavamo kao obavezu, zamrzićemo to, šta god da je u pitanju. Čak i ako bi nas neko tjerao da i omiljeni hobi praktikujemo svakodnevno, u tačno određeno vrijeme, ne bismo ga više voljeli. Umjesto da svako jutro ustajete sa mišlju da morate na posao, kažite sebi da hoćete, tako poručujete da je to vaš izbor, ne naredba. Posao zaista jeste izbor, jer zahvaljujući njemu, uspjevate da prehranite sebe i porodicu, osjećate se korisno, jer nešto radite.

Život poslije obaveza – Ma koliko da ste iscrpljeni, nađite vrijeme za stvari u kojima uživate, bilo da je to odlazak u kino, druženje sa prijateljima, trening. Tako vam se neće život svesti na posao koji mrzite, a napunićete se pozitivnom energijom.