Šta je Mišković poručio privrednicima u regionu

0

Predsjednik Delta Holdinga Miroslav Mišković poručio je na regionalnom skupu kolegama privrednicima da je sada pravi trenutak da se zadužuju, investiraju i šire svoje poslovanje, jer kamate nikada nisu bile niže. Također je rekao da niko ne bi trebao imati platu ispod 500 eura. 

“Banke imaju novac, a kompanje treba da investiraju i šire poslovanje. Kamate su nikad manje, ja savjetujem svim kolegama da se sada zadužuju i da investiraju”, poručio je Mišković.

Predsjednik Delta Holdinga ujedno je najavio da njegova korporacija sprema za prodaju dvije kompanije i da pripreme počinju sljedeće godine. On je na Samitu privrednih lidera u regionu, koji organizuju InStore i magazin NIN, rekao da su “core business” Delte agrar, nekretnine i distribucija, ali da je prije toga glavni njihov biznis stvaranje i prodaja kompanija.

“Do sada smo više od dvije milijarde eura zaradili od prodaje svojih kompanija. Kod nas se kaže – djevojka se udaje kada je traže. Tako je i sa kompanijama”, ocijenio je Mišković.

Na komentar da je Delta četiri firme prodala za 2,8 milijardi, a sva društvena preduzeća su otišla za 2,9, pa je “šteta što Mišković nije bio ministar za privatizaciju”, Mišković je odgovorio da “da bi se prodala banka, to mora da bude svjetska banka… Mi smo 40-50-ih mogli da stvorimo jaku banku, sve poslije 90-ih su propale”. Prema njegovim rečima, Delta počinje da gradi novu zgradu, ali ima još dosta većih projekata koje planiraju.

PROČITAJTE JOŠ – Mišković najavio investiciju u Sarajevu od 160 miliona KM

“Mi smo spremni da u roku od tri mjeseca kada dobijemo dozvole počnemo sa investicijama u Srbiji vrijednim 500 miliona eura”, naveo je Mišković.

Kako kaže, Delta je mnogo više investirala u regionu u posljednjem periodu nego u Srbiji i dodaje da su naišli na dobar prijem u Sloveniji, Crnoj Gori, Bugarskoj…

Podržava i priču o mini Šengenu, te dodaje da “ne treba da stvaramo politički novu Jugoslaviju, ali treba da stvorimo ekonomski prostor jer privreda ne priznaje granice”.

Kako je Mišković rekao Agrar je sada na najnižem nivou, ali je 2016. bio najprofitabilniji.

“Ljudi bježe iz agrara u industriju. Zašto? Zato što mi radimo agrar kao prije 50 godina. Jako smo zaostali sa ovakvim načinom rada, i samo se gubi, zato seljaci napuštaju njive i zapošljavaju se za 300 400 eura”, ocijenio je Mišković, prenio je Blic.

Delta danas ima prinos od 12 tona kukuruza, osam tona pšenice, što je mnogo više od državnog prosjeka.

“Ulazimo u biznis sa svinjama, nadamo se da će nam država omogućiti da izvozimo svinjsko meso u Kinu, gdje se mnogo traži”, dodao je.

Mišković je rekao da Delta Agrar želi da pretvori u akcionarsko društvo, da se trguje na berzi. Preporuka savjetnika je da izađu na berzu u Varšavi ili Londonu, a dodao je da je odložen izlazak jer je savjetovano da će dobiti malu cijenu, jer se protiv vlasnika još vode sudski procesi.

“Nema profesionalca s platom manjom od 500 eura”

Kako je rekao, “ne možete da imate profesionalca sa platom manjom od 500 eura”.

“Ko god ima manju platu od 500 eura, sigurno radi još neki dodatni posao. Znači, nije profesionalac. Pokušajte da razmišljate koliko je znanje važno za ovu zemlju, malo se o tome razmišlja. Znanje na nivou države, kompanije, sve što nam se dešava je zato što je veliko neznanje,“ rekao je Mišković i pozvao kompanije da školuju mlade ljude.