Šta donosi novi zakon o turizmu u FBiH

0

Grupa domaćih i međunarodnih turističkih stručnjaka posljednjih sedmica intenzivno radi na izmjenama Zakona o turizmu u FBiH, piše agencija Patria. Nova zakonska rješenja uskoro bi se mogla naći i pred Parlamentom FBiH.

Usvoje li se, vjeruje se da će donijeti novine koje će otvoriti šansu za nove investicije ali i nova radna mjestima u zemlji. Procjenjuje se i da turizam može zamijeniti posrnulu tešku industriju, od koje je nekada živio najveći broj stanovnika u Bosni i Hercegovini.

“Turizam je jedna od perspektivnijih grana u Bosni i Hercegovini. Uredi li se ova oblast kako treba, sigurno je da godišnje može donositi stotine miliona maraka u budžet Bosne i Hercegovine” – kaže u izjavi za Patriju Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca.

“Ako oživimo turizam u punom kapacitetu, on će biti pokretač i za ostalu privredu u zemlji” – optimističan je Hadžić.

Turizam Bosne i Hercegovine je u naglom porastu., čak i sa krnjavim zakonskim rješenjima. U FBiH još i više nego u RS. Prema podacima Federalne agencije za statistiku samo u prvih deset mjeseci 2015. godine u FBiH je zabilježena posjeta više od 650.000 turista. To je čak za 27,3 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Za 33 posto povećan je i broj noćenja. Novim zakonom o turizmu u FBiH te brojke mogle bi se i povećati. Praktično, promjene zakona federalni turizam dovest će u rang evropskog.

Stručnjaci upozoravaju da se u FBiH prije svega trebaju smanjiti nameti za one koji se žele baviti turizmom. S druge strane, treba povećati kontrolu nadzora turista. Danas je situacija takva da turisti i kada plate boravišnu taksu u FBiH, turistički radnici novac mogu zadržati za sebe.

“Prema podacima Zavoda za statistiku broj noćenja raste kontinuirano, ali prihodi po tom osnovu ne odgovaraju tome. Jasno se vidi da tu nešto ne štima”  – upozorili su više puta iz Udruženja poslodavaca FBiH. Iz Federalnog ministarstva turizma i okoliša objašnjava da će novi zakon upravo spriječiti ovakve malverzacije.

To znači da će u državnoj kasi biti više novca. Pooštrit će se kriteriji i za one koji žele biti turistički vodiči. Oni koji ne budu u jedinstvenoj bazi podataka, neće moći voditi turiste. Kategorizacija hotela i drugih ugostiteljskih objekata također će biti strožije nadzirana, oni sa četiri ili pet zvjezdica sa federalnog, a oni sa dvije ili tri zvjezdice sa kantonalnog nivoa, piše Patria.