Šta će biti sa Rudnicima boksita Široki Brijeg

0

Zbog duga od tri miliona maraka, Rudnicima Boksita Široki Brijeg prijeti stečaj. Članovi Upravnog i Nadzornog odbora su dali ostavke, a radnici su završili na Zavodu za zapošljavanje.

Preduzeće Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg negativno posluje već godinama. Međutim niko ništa nije tradio na tome da to spriječi, što je dovelo ovo poduzeće pred sami stečaj.

Iz opozicije u Vladi Zapadnohercegovačkog kantona isključivog krivca za ovakvo stanje u firmi, vide u prethodnoj upravi na čelu sa Stankom Ljubićem, koji je, tvrde, trenutno u Hrvatskoj. Odgovornim smatraju i ministra privrede u ZHK Darija Sesara, koji je prije nekoliko mjeseci izjavio da će nova uprava riješiti probleme.

– Međutim nemoguće je riješiti postojeće probleme koji su nastali za vrijeme ministarstva gospodina Sesera u prijašnjoj vladi koji nije apsolutno ništa učinio, dakle njegova je odgovornost ovdje isključivo najveća budući da je on imao informacije šta se radi na koji se način radi i apsolutno nije ništa učinio da se takvo stanje prekine – kaže Tomislav Bandić, zastupnik HRS-a, izvijestio je BHRT.

– Za takve stvari treba se snositi određena odgovornost ali naravno ja kao pojedinac ne mogu donijeti sud, zna se da postoje nadležne institucije koje treba da urade svoja posao, a ko je šta je i za šta je odgovoran – ističe Marija Lovrić, zastupnica HSP AS.

Vlada ZHK je u procesu imenovanja novog Upravnog vijeća kao i imenovanja nove uprave koja će pokušati spasiti Rudnike boksita. Ako to ne uspiju, Rudnici boksita idu u stečaj, kaže predsjednik Vlade jer ne vidi rješenje u koncesiji.

– Pokušat ćemo naći rješenje da probamo u nekom razumnom roku napraviti jedan poslovni plan koji će dati, odnosno imati osnovni cilj da firma ispunio svoje osnovne obaveze prema radnicima, dobavljačima i prema državi, normalno da očekujemo pomoć i federalne vlade – navodi Predrag Čović, predsjednik Vlade ZHK.

– Budžet kantona nikada nije bio veći, 156 miliona maraka, i iz tih sredstava se jednostavno moraju izdvojiti sredstva kako bi se pomoglo poduzeću kako bi nastavilo raditi jer sigurno da može biti profitabilno – dodaje Tomislav Bandić, zastupnik HRS-a.

Trideset dvoje radnika nadaju se da će se čim prije vratiti na posao, no niko od njih nije htio stati pred kameru.