Sretan 63. rođendan: Na današnji dan otvoren stadion Grbavica

0

Fudbalski stadion Grbavica otvoren je na današnji dan 1953. godine.

Na Grbavici svoje domaće utakmice igra FK Željezničar. Stadion je izgrađen 1953. godine i ima kapacitet od oko 12.000 mjesta od čega je 9.000 sjedećih (6.000 natkrivenih). Među navijačima Željezničara stadion je poznat i kao Dolina ćupova.

Stadion Grbavica je lociran u sarajevskom naselju Grbavica po kojem je i dobio ime. Stadion je isključivo fudbalski, izgrađen u engleskom stilu, bez atletske staze. Tokom postojanja stadion je renoviran i dograđen u tri navrata.

Radovi su počeli 1949. u okviru radne akcije koju su pokrenuli članovi Radničkog Sportskog Društva Željezničar, a završeni su 13. septembra 1953. godine. Grbavica je tada imala samo jednu pravu tribinu, zapadnu koja je prenesena sa stadiona “6. april” sa Marijin Dvora. Tada je napravljen stadion sa atletskom stazom koja je uklonjena tokom rekonstrukcije od 1968-1976. godine, piše Historija.ba.

U okviru Grbavice nalaze se i dva pomoćna terena na kojima svoje treninge održavaju prvotimci Željezničara i mlađe kategorije kluba. U zapadnoj tribini nalaze se prostorije fudbalskog kluba Željezničar.