Sredstva za čišćenje ubiju godišnje 100.000 ljudi!

0

Oko sto hiljada Evropljana godišnje umre od trovanja koja nastaju upotrebom sredstava za čišćenje kuća, pokazuju istraživanja. Osvježivači vazduha, mirisne svijeće, sprejevi protiv insekata, dezodoransi i proizvodi za čišćenje sadrže hemikalije poznate kao “isparljivi organski spojevi”, koji mogu da izazovu rak, posebno kod djece i starijih osoba.

Istraživači u Velikoj Britaniji otkrili su da visoki nivo prisustva hemijskog sredstva poznatog kao “limonen” može postati kancerogeni “formaldehid”, ako se miješa sa drugim hemikalijama.

Taj uzorak pronađen je u brojnim proizvodima za čišćenje i osvježivanje kuća. Istraživači upozoravaju da javnost u velikoj mjeri nije svjesna opasnosti kojoj je izložena. Oni tvrde da zagađenje vazduha u zatvorenim prostorima uzrokuje smrt i do 99 hiljada osoba godišnje u Evropi. Šteta se odnosi i na negativne efekte na razvoj fetusa, uključujući razvoj pluća i bubrega, te pobačaj, povećanje srčanog i moždanog udara kod starijih.

Štetne materije utiču i na astmu, dijabetes, demenciju, pretilost i rak, navodi se u izvještaju. Isparavanje opasnih formaldehida može da zahvati i određeni namještaj, tkaninu, ljepilo i izolaciju. Istraživanje je obuhvatilo i curenje opasnog bezmirisnog ugljen-monoksida iz neispravnih bojlera, kao i azotnih oksida iz aparata za kuhanje.