Srbijanski biznismen s Forbesove liste ulazi na bankarsko tržište BiH?

0

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao list Danas, najvišu obavezujuću ponudu za Komercijalnu banku dala je AIK banka, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića i to u visini od oko 395 miliona eura.

BiznisInfo podsjeća da se grupacija sastoji od Komercijalne banke Srbije, te istoimenih banaka u BiH i Crnoj Gori. To znači da bi Kostić kupovinom ove banke ušao i na relevantno tržište BiH.

Miodrag Kostić je biznismen koga je američki magazin Forbes svrstao među najbogatije u Srbiji i regionu sa imovinom koja je procijenjena na više od 500 miliona eura. 

Niske ponude

Ova cijena za državnih 83,23 posto akcija vrednuje cijelu banku na 471 milion eura – jedva nešto više nego što je trenutna cijena na berzi. To je znatno niže od neobavezujućih ponuda koje su kandidati podnijeli u septembru.

Tada je prema informacijama Danasa najvišu ponudu podnijela NLB banka od 450 miliona, AIK je ponudila 430 miliona eura, a Raiffeisen banka 390 miliona.

Miodrag Kostić

Međutim, nakon toga banke su ušle u tzv. data room, odnosno dobile su pristup knjigama Komercijalne banke i uradile procjenu vrijednosti, da bi rezultat bile manje obavezujuće ponude. Šta su potencijalni kupci našli tamo i zbog čega su spustili ponude ostaje da se vidi.

Moguće odustajanje od prodaje

Ovako niska cijena, potencijalni kupci bi rekli realna, mogla bi da znači da će se ponoviti scenario sa privatizacijom Telekoma, kada je država odustala od prodaje zato što ponuda nije bila dovoljno velika.

I sada, pred sam završetak procesa privatizacije Komercijalne banke, ima mišljenja da je ne treba prodavati, a najznačajnija u tom pogledu je izjava guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković svega osam dana pred otvaranje ponuda: „Naravno da je Srbija sposobna da upravlja Komercijalnom bankom“ i da su se stekli „uslovi da država pokaže koliko je odgovoran vlasnik.“

U svakom slučaju narednih dana Ministarstvo finansija će ocijenjivati ponude pa ostaje da se vidi da li će Komercijalna sa preko 10 posto tržišta, aktivom od 3,6 milijardi eura i štednjom građana od skoro 1,8 milijardi eura naći novog vlasnika ili će ostati najveća državna banka.