Srbijanski biznismen kupuje Sberbanku u Centralnoj Evropi?

0

Najveća bankarska grupacija u Rusiji, državna Sberbanka, u narednih godinu, dvije smanjiće svoje prisustvo u Evropi, prenijele su agencije izjavu zamjenika izvršnog direktora te banke Leva Kasisa sa Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Ovo nije posebno iznenađenje jer su zvaničnici ove banke još prije pet, šest godina najavili povlačenje sa evropskog tržišta pogođeni sankcijama, ocjenjuje beogradski list Danas.

Tako su prije dvije godine prodali banku u Turskoj, a godinu ranije u Slovačkoj.

U bankarskim krugovima se prenosi informacija da je za biznis Sberbanke u osam zemalja Centralne Evrope zainteresovana AIK banka, srpskog biznismena crnogorskog porijekla Miodraga Kostića.

O ovome su prije nekoliko dana pisali i češki mediji pominjući da Rusi žele posebno ili da prodaju ili da upravljaju bankom u Češkoj, koja je i najveća i najprofitabilnija u cijeloj grupi Sberbank Europe, dok imaju namjeru da sve ostale filijale zajedno prodaju.

Iz centrale Sberbanke u Rusiji je na pitanje o pregovorima sa AIK bankom dobijen komentar da „po pravilu ne komentarišu glasine na tržištu“.

Iz beogradske banke koja je dio MK grupe, Danasu je saopšteno:

„AIK banka svoje poslovanje zasniva na najvišem stepenu profesionalnosti i poslovne etičnosti a prije svega na poštovanju zakonske regulative i standarda bankarskog poslovanja. U skladu sa Zakonom o bankama (Član 51a) kao i u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, AIK banka nije u mogućnosti da komentariše ovakav tip informacija. O svom strateškom i operativnom djelovanju AIK banka će, kao i do sada, obavještavati javnost blagovremeno“.

Ipak, u ovoj banci u ranijim javnim nastupima nisu krili da su zainteresovani za širenje, a to su pokazali i prije dve godine kada su preuzeli slovenačku Gorenjsku banku ili kada su kasnije pokušali da preuzmu i A banku, takođe u Sloveniji. Pominjali su se i kao kandidati za kupovinu Komercijalne banke.

Ipak u ovom slučaju radi se o popriličnom zalogaju, piše beogradski dnevni list.

Prema finansijskim izvještajima za 2002. godinu, Sberbank Europe koja je nastala preuzimanjem austrijske Folksbanke 2012. godine, u Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH (filijale i u Banjoj Luci i u Sarajevu), Mađarskoj, Češkoj i Srbiji imala je aktivu oko 12 milijardi eura, a ako se izuzme Češka nešto ispod devet milijardi.

S druge strane, AIK banka Beograd imala je aktivu od oko dvije milijarde, a Gorenjska banka oko 2,1 milijarde eura na kraju 2020. godine.

Međutim, prema bilansima Sberbank Europe je u prošloj godini pogođena kovidom zabilježila gubitak od oko 13,6 miliona eura, dok je Gorenjska banka ostvarila profit prije poreza od 23 miliona eura, a AIK banka čak 83 miliona eura, mada tu ulazi i skoro 40 miliona eura uplaćenih dividendi Gorenjske iz dobiti ostvarene 2019. godine.

Zanimljivo je da je AIK banka platila Gorenjsku oko 110 miliona eura, a već naredne godine je kroz dividendu vratila trećinu investicije.

Tako je AIK banka jedina domaća banka koja ima filijale u inostranstvu, nakon što je NLB banka preuzela Komercijalnu zajedno sa njenim filijalama u Crnoj Gori i BiH.

Postoji još jedna veza između AIK i Sberbanke.

Naime, krajem 2018. godine kada je AIK već imala kontrolnu većinu u Gorenjskoj banci za predshednika Uprave ove banke postavljen je Mario Henjak, koji je na to mjesto došao sa pozicije predsjednika Uprave Sberbanke u Hrvatskoj. Tada je to posmatrano kao pokušaj Kostića da se uključi u preuzimanje nekog od Agrokorovih preduzeća nad kojima je preuzela kontrolu Sberbanka.