Srbija svjetski lider u otvaranju radnih mjesta kroz strana direktna ulaganja

0

Srbija je drugu godinu zaredom svjetski lider po broju otvorenih radnih mjesta kroz projekte (SDI) u 2017. godini, posmatrano prema broju stanovnika, objavljeno je u najnovijem izvještaju “IBM Global Locations Trend 2018”.

Takođe, po kriterijumu broja kreiranih novih radnih mjesta kroz SDI čija realizacija je započela u 2017. godini, Srbija je zauzela visoko 6. mjesto među evropskim zemljama, a 15. mesto među svim državama svijeta, navodi se u izvještaju objavljenom na zvaničnom sajtu IBM-a.

Proizvodne aktivnosti u Srbiji generišu oko 80 posto ukupno kreiranih novih radnih mjesta, i to najviše u tekstilnoj, auto, hemijskoj i elektro industriji, ocjenjuje se u izveštaju.

Osim toga, primjetno je i da cijeli region Zapadnog Balkana bilježi značajan nivo interesovanja stranih investitora.

– Iako performanse pojedinačnih zemalja variraju od godine do godine, za region kao cjelinu postoji visok nivo interesovanja stranih investitora – dodaje se u izvještaju.

Generalni trend u cijelom svijetu kada je riječ o SDI jeste rast broja projekata za 10 odsto, najviše zahvaljujući većem učešću manjih projekata.

S druge strane, ukupna investiciona aktivnost posmatrana kroz broj novih radnih mjesta je opala za 5 odsto, s tim što je u Evropi i Sjevernoj Americi zabilježena stagnacija, u Africi rast od 10 odsto, dok je u zemljama Azije, Latinske Amerike i Bliskog Istoka zabilježen pad od 10-20 procenata.

“IBM Global Business Services” već nekoliko godina unazad analizira aktivnosti na polju ulaganja u cijelom svijetu, i pojedinačno po zemljama, sa fokusom na kriterijum – broj novootvorenih radnih mjesta.

U objavljenom izvještaju ne spominje se Bosna i Hercegovina.

Tanjug / BiznisInfo