Srbija: Svečano otvoren autoput “Miloš Veliki”

0

Novi autoput “Miloš Veliki”, na dionici od Obrenovca do Ljiga, svečano je večeras otvoren za saobraćaj.

Put je otvoren uz vatromet i pjesmu a u prisustvu velikog broja građana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ministara, gostiju iz regiona i Kine, čija je firma radila na izgradnji puta, prenijeli su srbijanski mediji.

Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara a čine ga dionice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gdje se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje dio u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.

Tako će s dionicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju od 18. avgusta, u saobracajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd – Južni Jadran.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gdie je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbiednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Putarina na novootvorenoj dionici naplaćivaće se od septembra.