Srbija se bori za VW: Za izgradnju fabrike ponudili lokaciju u Inđiji

0

Država Srbija je ponudila Volkswagenu (VW) lokaciju u Inđiji za izgradnju fabrike, a uredna dokumentacija s podacima o parceli već se nalazi na stolu kompanije u Wolfsburgu, kao i prijedlog dodatnih investicija koje je Srbija spremna da uradi ako se automobilski gigant odluči za nju, pišu današnje „Novosti”.

Ponuđeno je takođe da jedna od linija budućeg beogradskog metroa saobraća do Inđije, kako bi i Beograđani mogli da rade u tim pogonima.

Najveća kočnica za VW je, kako piše list, bila kako doći do kvalifikovane radne snage.

Zato je Srbija odlučila da ponudi Nijemcima da izgrade svoja postrojenja u centru u kojem u relativno malom obimu živi skoro tri miliona ljudi, na pola puta između Novog Sada i Beograda, kako bi tamo mogli da se zaposle stanovnici oba grada.

Inđija je izabrana i zbog veoma dobre infrastrukture, blizine putnih i željezničkih koridora, ali i kao opština koja ima ubjedljivo najbolju reputaciju u Srbiji kada su u pitanju administracija i lako otvaranje fabrika.

Na teritoriji Inđije već radi na desetine što stranih što domaćih fabrika, i skoro da nema investitora koji se požalio što je došao u ovaj grad.

Iako su pojedini mediji prenijeli spekulacije o tome da su Nijemci odustali od Srbije i da su u užem izboru ostali Bugarska i Turska, nedavno je iz Volkswagena to demantovano.

Konačna odluka biće poznata najkasnije u novembru. Ono što je do sada izvjesno, gigant iz Volfsburga će do 2021. godine u ovom dijelu Evrope izgraditi fabriku vrijednu 1,4 milijarde eura u kojoj će zaposliti 5.000 ljudi. Godišnji kapacitet će biti 300.000 vozila.

Konkurenti Srbiji za ovu investiciju su Bugarska, Rumunija, Turska i Sjeverna Makedonija.

Tanjug / BiznisInfo