Srbija otkupila dionice Komercijalne banke

0

Država Srbija je na Beogradskoj berzi upravo kupila 34,5 posto dionica Komercijalne banke od dva dioničara EBRD i IFC.

Kako piše “Blic Biznis”, Srbija je kupila akcije za 25,5 milijardi dinara odnosno 211,8 miliona eura i na taj način dodatno zaoštrila priču oko prodaje treće po veličini banke u Srbiji, koja ima kćerke banke i u BiH i Crnoj Gori.

Od Evropske banke za obnovu i razvoj, saznaje taj portal, država je kupila 24,4 posto akcija Komercijalne banke odnosno nešto više od 4,1 milion dionica po cijeni od 4.340 dinara za svaku. Od drugog akcionara IFC kupila je istovremeno udio od 10,1 posto odnosno 1,7 miliona dionica po cijeni od 4.508 dinara.

Na taj način udio EBRD-a u Komercijalnoj banci Republika Srbija je platila 17,8 milijardi dinara, dok je za udio IFC dala 7,7 milijardi.

Preuzimanjem akcija od ova dva velika (sada bivša) akcionara Komercijalne banke država je ispunila svoju obavezu koja je dio aktuelne prodaje banke, a utvrđene još 2006. godine.

Riječ je o obavezi iz javnog poziva za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za prodaju Komercijalne banke, a u kome se navodi da će država kupiti akcije četiri velika akcionara banke, podsjeća Blic biznis.

“Udjele fondova iz Njemačke i Švedske DEG i SVED od ukupno 6,8 posto je kupila u junu ove godine, a danas je to isto uradila i sa udjelima akcionara EBRD i IFC “, kaže izvor portala sa tržišta kapitala.

Rok za za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju Komercijalne banke ističe 2. decembra, a u igri su od prvobitno zainteresovanih šest, ostala četiri igrača – tri banke austrijska Raiffeisen, srpska AIK banka i slovenačka NLB banka i američki investicioni fond Ripplewood Advisors.