Srbija lani privukla 3,9 milijardi eura stranih investicija

0

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je raduje uspješan bilans na kraju 2021. godine, nakon što je predsjednik države Aleksandar Vučić objavio da je Srbija godinu završila sa 3,9 milijardi eura stranih investicija.

– Ovakvi podaci raduju, zbog toga radite, a 3,9 milijardi eura stranih investicija znače nova radna mjesta za mlade ljude – rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Ona je dodala da su u 2020. godini najviše došli njemački i japanski investitori.

– Ekonomija nam je ostala na istom nivou kao prije pandemije, kao iz 2019. godine, tako da smo imali zaista fenomenalnu godinu, uprkos tome što je to druga godina pandemije. To je 1,2 posto više investicija u odnosu na 2019. godinu – kazala je premijerka Srbije, prenosi Tanjug.

Ona je naglasila da, uprkos pandemiji, Srbija postavlja nove rekorde.

– Prosječne plate u decembru 2021. godine preći će 600 eura. Podsjetit ću vas, otovrene su brojne fabrike u Zrenjaninu, Inđiji, Bačkoj Topoli, Beogradu, Aleksincu, Subotici… Negdje je postavljen kamen temeljac, kao u Staroj Pazovi, u Inđiji, Novom Sadu… Kada pogledate 2021. godinu, sa otvaranjem ovih fabrika, to je ukupno 12.490 novih radnih mjesta. To su nevjerovatne stvari. Da nije pandemije, ovo bi nam bila rekordna godina – dodala je Brnabić.

Ona je, takođe, naglasila da Srbija ide u pravcu domaćih ulaganja.

– Kada pogledate sredstva (države) za podsticaje, za otvaranje radnih mjesta, mnogo više dajemo domaćim, nego stranim investitorima, sa ciljem da postignemo produktivnost, da bi naše plate rasle brzo – naglasila je premijerka.

Prema njenim riječima, ekonomija države se ogleda u tome koliko su jaki domaći investitori.

– Izuzetno volim, poštujem domaće investitore, i kao ministrica i predsjednica vlade, išla sam i idem u brojne fabrike, jer to pokazuje koliko je jaka naša ekonomija. To su oni koji neće otići. Koliko su oni jači, toliko je jača vaša ekonomija. Mi zaista imamo sve jače domaće investitore koji su zaradili novac svojim znanjem. Izgradnjom infrastrukture, oni se dalje šire. Sada iz zemlje kupujemo nešto što smo ranije uvozili i to je odlično – objasnila je ona.

Brnabić je rekla da veći dio javnosti nije upoznat koliko se proizvoda pravi u Srbiji.

– Mnogo toga se proizvodi u Srbiji, a nikad ne bi rekli, šira javnost ne zna o tome. Imamo jako dobre domaće investitore, sada gledamo kako da im dodatno pomognemo. Ako se ne varam, 2015 ili 2016. godine, tadašnja vlada je usvojila novi Zakon o investiranju, koji je izjednačio domaće i strane investitore. Dotle su strani investitori imali povlašten tretman, što je nevjerovatno – dodala je.