Srbija gradi most sa BiH za 100 miliona eura

0

Radovi na izgradnji autoputa Beograd – Bijeljina, preko Kuzmina, trebalo bi da budu otvoreni sredinom juna ili do kraja tog mjeseca, najavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

“Zajedno ćemo da otvorimo radove tokom kasnog proljeća ili ranog ljeta na izgradnji autoputa kojim ćemo spojiti Bjeljinu preko Kuzmina sa autoputem Beograd Zagreb i tako ćemo imati autoput Beograd – Bjeljina”, rekao je Vučić.

Dodao je da će BiH raditi dalje autoput prema Brčkom i Doboju.

“Nadam se da će BiH produžiti taj autoput dalje od Brčkog do Tuzle i Sarajeva, ako je to putanja koju su izabrali”, rekao je Vučić.

Istakao je da je to veoma snažan podsticaj odnosa Srbije i Republike Srpske za bližu saradnju ljudi i promet robe i usluga, kao i da je to od velikog ekonomskog značaja.

Prema njegovim riječima, do 1. juna Srbja će završiti projektnu dokumentaciju za taj dio i na tome se uveliko radi.

Vučić je izrazio očekivanje da će sredinom juna ili do kraja juna zajedno sa Dodikom otvoriti radove na tom autoputu.

Dodao je da je Srbija preuzela na sebe da izgradi most preko Save, čija je vrijednsot oko 100 milona eura.

“Mi ćemo ga brzo izgraditi, to je dio poklona našem narodu u RS i BiH”, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je Dodika, takođe, upoznao sa svim onim što se dešava u Srbiji, a posebno u odnosima Beograda i Prištine, kada je riječ o ukidanju ili neukidanju takse koje je Priština uvela.

“Mi smo razgovarali o saradnji Srbije i RS. Mi tu saradnju ne prekidamo već je užurbano i ohrabrujuće brzo nastavljamo”, rekao je Vučić.

Vučić je najavio i da će Srbija novčano podržati mlade u RS, pa i u FBiH, koji žele pokrenuti vlastiti biznis.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je nakon sastanka da je zadovoljan činjenicom da se razvijaju nove faze u dogovorima koji su ranije vođeni sa Srbijom.

“Autoput kroz Bijeljinu preko Kuzmina je projekat o kojem smo govorili i ranije, a danas najavljujemo početak radova polovinom ove godine. Republika Srpska će uraditi sve da izgradnja dionice kroz RS ide dobrom dinamikom”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao i da nema opštine u RS u kojoj nije intervenisano sredstvima iz Srbije.

Tanjug / BiznisInfo