Srbija dala gas Sarajevu i Tuzli, učiniće to i danas

0

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je da je Srbija, i pored havarije na gasovodu u Bugarskoj, dala gas Sarajevu i Tuzli, te da će to učiniti i danas.

“Dali smo juče dovoljne količine gasa da se niko ne smrzne. Daćemo im i danas. Nismo još ni potpisali papire, ali nema veze”, rekao je Bajatović.

Bajatović je naveo da je sa partnerima dogovoreno da Srbija i danas uveze pet miliona kubnih metara gasa i istakao da problema u snabdijevanju neće biti, a da se otklanjanje kvara na cijevi na gasovodu u Bugarskoj očekuje do ponoći.

“Danas će biti dodatnih pet miliona i biće nastavljeno dok god treba. `Srbijagas` je poslovala kako treba i ima para, ali u Evropi nema gasa. Međutim, partneri su razumjeli situaciju, nismo koristili mehanizme za pomoć, već sarađujemo u regionu”, rekao je Bajatović za Televiziju “Pink”.

On je dodao da je “Srbijagas” u najkraćem mogućem roku uspio da obezbijedi dodatnih pet miliona metara kubnih gasa, najvećim dijelom iz Mađarske, ali nešto i iz Austrije i Ukrajine.

Bajatović je dodao da je do kvara došlo, jer se gasovodna cijev “pocijepala”, ali ne na novoizgrađenom Balkanskom toku.

“Kako se to desilo, još uvijek se ne zna. Istraga je dugo trajala, kvar nije mali, rijedak je i neobičan. Srećom pa cijevi nisu spiralne”, naveo je on.

Bajatović je rekao da su zalihe gasa u Srbiji trenutno na 400 miliona metara kubnih, ali da će biti izgrađeno još jedno skladište od milijardu metara kubnih. On smatra da treba u Srbiji izraditi barem dvije gasne centrale, pa čak i dvije elektrane prebaciti na gas da se smanji emisija ugljen-dioksida.

Što se tiče nuklearki, Bajatović je rekao Srbiji treba jedna atomska centrala na njenoj teritoriji, ali da je za izgradnju nuklearke potrebno sedam godina, a za potrebne papire do tri godine.

“Mi je ne možemo dobiti ranije, u najboljem slučaju za 12 godina da bude spremna za isporuke energije”, rekao je Bajatović.

On je podsjetio da je Srbija dala saglasnost za nuklearke u Bugarskoj i Mađarskoj, te da ne vidi razloga da oni ne daju saglasnost Srbiji 50 kilometara od granice.

Bajatović je rekao da će Srbija industrijski rasti, da je potrebno sve više energije i da se treba razmišljati na duži rok.